Wereldwijde Verzending 🌍 l Brievenbus: €4,95 – Pakket: €6,95 🇳🇱

Zoeken

Morganiet

Morganiet Trommelsteen - Happylisz

Uiterlijke kenmerken

Roze tot oranje van kleur, doorzichtig tot doorschijnend met een glasachtige glans. De steen is onderdeel van de beryl-familie.

Kernwoorden

Jezelf zijn • (Zelf)respect • Positiviteit • Liefde • Vermindert stress en spanningen

Mate van zeldzaamheid

Relatief weinig voorkomend.

Werkingen

Morganiet is een fijne edelsteen om je te helpen jezelf te zijn en jezelf te omarmen, maar ook om de realiteit onder ogen te zien. Morganiet vermindert een slachtofferhouding, arrogantie en vluchtgedrag. De steen brengt je terug bij je gevoel en geeft je, door zijn verbinding met het hartchakra, meer respect voor de wereld, je omgeving en jezelf. Liefde geven en aantrekken is een ander passend thema voor morganiet. Fysiek kent de steen een positieve werking op stress gerelateerde klachten, evenwichtsstoornissen, duizeligheid en hartklachten, maar kan het ook bijdragen aan der vermindering van astma en de verbetering van het zenuwstelstel, emfyseem en de cellen in je lichaam.

Morganiet is geschikt voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Ontstaan

Morganiet ontstaat onder hoge druk en temperatuur, vergelijkbaar met andere edelstenen uit de beril-familie. Het begint met de kristallisatie van het mineraal beril, dat bestaat uit beryllium, aluminium en zuurstof. De roze tot perzikkleurige tint van morganiet wordt veroorzaakt door sporen van mangaan die in het kristalrooster terechtkomen. Dit gebeurt in graniet-pegmatieten, een soort gesteente dat rijk is aan minerale oplossingen. 

Naamgeving

Morganiet dankt zijn naam aan de Amerikaanse bankier en edelsteenverzamelaar J.P. Morgan. In 1910 werd deze roze variant van beril ontdekt in Madagaskar. De mineraloog George Frederick Kunz, die werkte voor het beroemde juweliershuis Tiffany & Co., stelde voor om de edelsteen te vernoemen naar J.P. Morgan. Dit was een eerbetoon aan Morgan vanwege zijn aanzienlijke bijdragen aan de mineralogie en zijn uitgebreide collectie edelstenen, die hij onder andere schonk aan musea zoals het American Museum of Natural History.

Het staat ook bekend onder enkele andere benamingen, hoewel deze minder vaak worden gebruikt. Een van de meest voorkomende alternatieve namen is ‘roze beril’, verwijzend naar de roze kleur en het feit dat het een variëteit van beril is.

Daarnaast verwijzen handelaren soms naar morganiet met beschrijvende termen zoals ‘roze smaragd’, hoewel deze naam technisch onjuist is, omdat smaragd een groene variëteit van beril is. Deze benaming wordt echter soms gebruikt om de zeldzaamheid en aantrekkelijkheid van morganiet te benadrukken.

Verzorging

Het is een relatief harde en duurzame steen en vereist niet veel speciale zorg.

Kan worden gereinigd door de edelsteen onder stromend water te spoelen en vervolgens voorzichtig droog te deppen met een zachte doek. Reinigen en opladen kan ook met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.

Morganiet kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren. Het is daarom af te raden om de edelsteen op te laden met zonlicht.

Vindplaats

Morganiet kan gevonden worden in verschillende landen, met enkele van de belangrijkste vindplaatsen in Brazilië, Madagaskar, Mozambique, Afghanistan en de Verenigde Staten.

Beschikbaarheid

Morganiet is een van de zeldzaamste edelstenen uit de beril-famile. Exemplaren met een diepere roze of perziktint zijn meestal zeldzamer en duurder, terwijl lichtere tinten vaker worden gevonden en iets toegankelijker zijn. De beschikbaarheid kan variëren afhankelijk van vraag en aanbod.

Eigenschappen

Samenstelling: Be3Al2(Si6O18)
Hardheid: 7.5 – 8
Dichtheid: 2.8 – 2.9

Passend bij Morganiet

Chakra's
Chakra
Hart
Elementen
Element
Water
Planeten
Edelstenen voor Planeet Venus
Planeet
Venus
Sterrenbeelden
Edelstenen voor Sterrenbeeld Weegschaal
Sterrenbeeld
Weegschaal
23 sep. - 23 okt.
Aanmelden voor wachtlijst Ontvang eenmalig een mail zodra dit artikel weer leverbaar is. Houd er rekening mee dat het artikel niet altijd weer terug op voorraad komt.
[]