Wereldwijde Verzending 🌍 l Brievenbus: €4,95 – Pakket: €6,95 🇳🇱

Zoek

Hi allemaal, vandaag is gastblogger Anthony weer aan het woord. In zijn vorige blog heeft hij het gehad over het begin van  ons moestuin avontuur en in dit blog gaat hij jullie vertellen over een prachtig kruid de brandnetel! Veel lees plezier!

Niet alleen moestuinieren is een hobby. Ook kruiden, hun opbouw, werkingen en eigenschappen vind ik interessant. En dan eigenlijk vooral hun geneeskrachtige eigenschap. Recent ben ik me meer gaan verdiepen in onze natuur. Als resultaat maak ik met Melissa samen inmiddels kaarsen en ben ik een Goudsbloemzalf aan het ontwikkelen. De reguliere geneeskunde biedt niet altijd uitkomst (oa tegen de wratten waar ik veel last van had), de natuur hielp echter wel.

Brandnetel

We kennen allemaal wel de brandnetel. Een prachtige plant, toch? Vele mensen zullen dat op het eerste oog niet met me eens zijn. Brandnetel kennen we vaak alleen in negatieve zin, want hij prikt, brandt, steekt. Als kind leer je daarom al vrij snel dat je er beter niet aan kunt zitten. Maar een brandnetel is prima aan te raken. Alleen de onderkant van de bladeren ‘brandt’ namelijk. En anders is er altijd nog dovenetel, hondsdraf of azijn om je van het jeukende gevoel af te helpen. Maar de brandnetel is ook een goede bron van voeding voor zowel rupsen als vlinders.

Brandnetelthee, ik vond het altijd maar gek klinken, maar nu drink ik het regelmatig. Brandnetelthee kun je Kant en klaar kopen als zakjes in de supermarkt, maar ook kun je ervoor kiezen om gedroogde bladeren te gebruiken als losse thee. Deze kun je eventueel weer mengen met andere gedroogde kruiden. Een andere optie is om de brandnetels te plukken (met handschoenen aan) en rechtstreeks in heet water te laten trekken voor +- 10 minuten. Eventueel valt er ook soep te maken van brandnetels en zijn ze te eten zoals we spinazie ook eten.

Ik en Melissa gebruiken de brandnetel thee vooral voor hooikoorts en acne, maar de plant heeft meerdere medicinale werkingen;  hij werkt namelijk bloedzuiverend, en bloedstelpend, maar ook (licht) vochtafdrijvend. Verder is brandnetel goed tegen (en bij het genezen van) huiduitslag en zaken als steenpuisten, zweren en acné. En gaat hij vette haar en huid tegen. Brandnetel werkt verder, naast hooikoorts, ook tegen huisstofmeitallergie, de plant bevorderd ook de spijsvertering, maakt de botten sterker en helpt bij plasproblemen.

Brandnetel is zowel inwendig, thee en soep, als uitwendig, o.a in lotions en zalven te gebruiken.

Een plant die iedereen kent, maar zoveel moois verbergt. Denk er de volgende keer maar eens aan als je er eentje tegenkomt 🙂

Hoe denken jullie over brandnetels?

Liefs,

Anthony Roemermann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden voor wachtlijst Ontvang eenmalig een mail zodra dit artikel weer leverbaar is. Houd er rekening mee dat het artikel niet altijd weer terug op voorraad komt.
[]