Wereldwijde Verzending 🌍 l Brievenbus: €4,95 – Pakket: €6,95 🇳🇱

Zoek

Het Jaarfeest Imbolc

Het Jaarfeest Imbolc

Terwijl de winter op zijn sterkste punt lijkt te zijn kun je met een oplettend oog toch al de eerste signalen van nieuw leven opmerken in de natuur. Sneeuwklokjes die voorzichtig onder de (met sneeuw bedekte) aarde uitkomen zijn de eerste voorbode voor de komende lente. En ook al is het momenteel nog donker, de belofte van verwarmend zonlicht is aanstaande. De aarde ontwaakt uit zijn winterse rust. Je zult het nog niet meteen op merken, maar er ontkiemt al het nodige leven onder het oppervlakte.

Imbolc markeert het middenpunt tussen de winter solstice (Yule) en de spring equinox (Ostara). En van oorsprong werd dit jaarfeest gezien als de aankondig voor de komende lente. Het is momenteel misschien lastig voor te stellen, maar in het verleden was het overleven van de winter niet zo vanzelfsprekend als nu. Er was geen elektriciteit of verwarming, noch de mogelijkheid om voedsel in te vriezen voor de winterperiode. Onze voorouders waren sterk afhankelijk van de oogst uit het vorige jaar en hun enige bron van licht en warmte was vuur; een erg belangrijk element in zoveel vieringen binnen de jaarfeesten.

Imbolc mag gezien worden als een lichtfeest; om te vieren dat de dagen weer merkbaarder langer worden, de aarde weer warmer zal worden en de lente aanstaande is. De eerste lammeren werden geboren en dit betekende voor onze voorouders ook verse melk; een erg welkome voedingsbron. Om deze reden worden lammeren en (schapen)melk vaak in verband gebracht met dit jaarfeest.

Het vieren van het terugkerend leven in de natuur en de vruchtbaarheid houden ook verband met het feest van Imbolc. Men kon zich gaan richten op het komende jaar en weer voorbereidingen treffen voor het inzaaien van de gewassen. Imbolc is ook het feest van de godin Brigid. Een veel voorkomend gebruik was het maken van graanpoppen met een eventuele kribbe; om Brigid te vragen om vruchtbaarheid. De godin Brigid wordt ook gezien als de beschermer van huis en haard. Een andere gewoonte was het maken van een Brigid’s kruis en deze boven de voordeur te hangen.

Een bekendere ‘traditie’ in de huidige maatschappij is waarschijnlijk de lente schoonmaak. Imbolc is namelijk het perfecte moment om schoont te maken, het huis te zuiveren en de resten van de winter uit het huis te ruimen. We hebben erg de neiging om naar binnen te keren in de winter, wat goed is. Maar ook kan zorgen voor rommel in en rondom huis. Met de komst van de lente in het vooruitzicht kan het heerlijk zijn om alles weer op te ruimen, uit te zoeken, te ordenen en schoon te maken. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen een energetische huis reiniging te (laten) doen of om met bijvoorbeeld salie of reinigende smudges te werken.

Maar schoonmaken en opruimen hoeft niet alleen fysiek te zijn. Dit jaarfeest is namelijk ook een krachtig moment om stil te staan bij de dingen die we mee willen nemen van vorig jaar, of juist achter willen laten. Patronen, projecten of zelfs personen die ons niet meer dienen voor het komende jaar mogen worden verbeterd of losgelaten. Nieuwe plannen mogen worden gemaakt en de zaadjes van nieuwe ideeën kunnen met Imbolc prima worden geplant, zowel letterlijk als figuurlijk.

Mocht je met kaarsen willen werken tijdens je ritueel of viering van Imbolc, dan is het raadzaam de kaarsen niet uit te blazen, het uitblazen van een kaars kun je namelijk vertalen naar het element lucht dat het element vuur overwint. Als sterkere symbolische boodschap kun je er juist voor kiezen de vlam te doven met een kaarsendover.

Traditioneel gezien valt Imbolc op 2 februari. Sommige zullen zeggen dat het feest al start op de avond van de 1ste. Belangrijker is, in onze optiek, niet zozeer de exacte datum. Maar de intentie. Het klein of groot vieren van Imbolc kan je helpen om even bewust te raken van de wereld om ons heen, de ideeën die we hebben en de plannen die we willen verwezenlijken in het komende jaar. Of dit nu met een complete grote schoonmaak is of ‘slechts’ met het aansteken van een kaarsje. Elk gebaar en elke intentie volstaat. Ook als dit enkele dagen voor of na het daadwerkelijke Imbolc is.

activiteiten voor Jaarfeest imbolc

 • Graanpoppetjes of Brigids Kruis maken
 • Kaarsen maken (van bijvoorbeeld oude overgebleven was) of zegenen
 • Fortune Cookies bakken
 • Huis (laten) reinigen
 • Voorjaarsschoonmaak
 • Zaadjes voor nieuwe ideeën planten
 • Nieuwe projecten opstarten
 • Patronen die niet meer dienen los laten door bijvoorbeeld een visualisatie, journaling of meditatie

passend bij Jaarfeest imbolc

Amethist
Spirituele Ontwikkeling Groei • Transformatie

Carneool
Energie • Activeren Vitaliseren • Levenscyclus

 

Chrysocolla
Innerlijk evenwicht
Kalmerend • Activerend

Maansteen
Vrouwelijkheid • Vruchtbaarheid
Natuur •
Intuïtie

Rozenkwarts
Liefde • Zelfbeeld Harmoniserend • Balans

Jasmijn
Maanmagie • Voorspoed
Liefde • Bescherming

Krokus
Liefde aantrekken

Lavendel
Reiniging • Toewijding
Geluk  • Genezing

Narcis
Harmonie • Liefde
Vrede

Sneeuwklokje
Puurheid • Onschuld • Sympathie

Geur van Basilicum

Geur van Kamille

Geur van Kaneel

Geur van Kruidnagel

Geur van Rozemarijn

Bij

Vlinder

Kuiken

Haas

Roodborstje

Lichtblauw

Lichtgroen

Roze

Wit

Geel

onze producten voor Jaarfeest imbolc

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

2 reacties

 1. Wij bakken pannekoeken. Omdat het ook bij imbola/lichtmis hoort. Uit de oude traditie van het bakken van haardkoeken.
  Licht en vuur staat natuurlijk ook centraal.

  1. Wat een leuk idee! Die kende ik nog niet. Zelf vind ik Imbolc ook altijd een mooi moment om na te gaan denken over de inrichting van de (moes)tuin voor het komende jaar. Dankjewel voor het delen! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden voor wachtlijst Ontvang eenmalig een mail zodra dit artikel weer leverbaar is. Houd er rekening mee dat het artikel niet altijd weer terug op voorraad komt.
[]