De lente is op zijn hoogtepunt en de aanloop naar de zomer is gestart. De wereld om ons heen is tot bloei gekomen. Het vee graast vrolijk in de weides, bloemen stralen in de grasvelden en de moestuinen en bomen laten trots hun eerste bloesems en vruchten zien. De natuur is hersteld in zijn kracht en maakt zich op voor de warmste en zonnigste periode van het jaar, maar denkt ook alvast vooruit naar de komende oogst.
Traditioneel wordt Beltaine gevierd vanaf zonsondergang op 30 april en/of op 1 mei. Men noemt het jaarfeest ook wel eens Meidag of Vanadisnacht. Ook de spelling varieert wat, wij gebruiken vooral Beltaine, maar ook de spelling Beltane is gebruikelijk. Je zou er ook voor kunnen kiezen om het festival te vieren op het exacte middenpunt tussen Ostara (spring equinox) en Litha (summer solstice). De naam stamt overigens van de Keltische god Bel, de god van licht en vuur.
Beltaine is vooral te herkennen aan het opbloeien van de bloemen en bloesems en het moment waarop gewassen echt een groeispurt gaan maken. Vandaar dat dit jaarfeest in verband gebracht wordt met vruchtbaarheid en bevruchting. Omdat de wereld weer volop tot groei en bloei komt. Daarnaast mag je Beltaine beschouwen als een echt vuurfeest. Een van de meest bekende gebruiken is waarschijnlijk het aansteken van een groot vreugdevuur, meestal al op 30 april, na zonsondergang, om het feest in te luiden.
Beltaine is daarbij ook de viering van liefde, licht en sensualiteit. Men waagde de sprong over het vuur om de zegening voor vruchtbaarheid te ontvangen, dit kon voor een relatie, de gezondheid van een ongeboren kind of een wens voor een toekomstige liefde zijn.
Het jaarfeest wil je er ook aan herinneren dat het tijd is om je bedachten plannen in de praktijk te gaan brengen, opdat ze vruchtbaar mogen zijn en de gewenste resultaten mogen brengen.
Hedendaagse activiteiten voor Beltaine kunnen groot of klein zijn. Het jaarfeest staat dus vooral in het teken van groeien en bloeien, de aandrang om je schoenen en sokken uit te trekken en met blote voeten door bijvoorbeeld het bos te lopen is erg passend bij Beltaine. Even helemaal terugkomen tot de aarde. Ook de, bij sommige bekende, meiboom is een symbool voor Beltaine. Zo’n boom, of een meitak, maken zijn dus ook prima activiteiten voor dit jaarfeest. Ceremonies voor zuivering en beschermende rituelen, voor jezelf, je familiehuis of je oogst komen bij het Beltainefeest ook erg vaak voor. En natuurlijk is het maken van een vreugdevuur of het aansteken van je vuurkorf een erg mooie symboliek.
Mocht je met kaarsen willen werken tijdens je ritueel of viering van Beltaine, dan is het raadzaam de kaarsen niet uit te blazen, het uitblazen van een kaars kun je namelijk vertalen naar het element lucht dat het element vuur overwint. Als sterkere symbolische boodschap kun je er juist voor kiezen de vlam te doven met een kaarsendover.
Traditioneel gezien valt Beltaine op 1 mei. Belangrijker is, in onze optiek, niet zozeer de exacte datum. Maar de intentie. Het klein of groot vieren van Beltaine kan je helpen om even bewust te raken van de wereld om ons heen, om dankbaar te zijn voor het groeiende leven en te genieten van deze nieuwe fase in het jaar. Of dit nu met een compleet vreugdevuur is of ‘slechts’ met het aansteken van een kaarsje. Elk gebaar en elke intentie volstaat. Ook als dit enkele dagen voor of na het daadwerkelijke Beltaine is.
Veilig Betalen
Middels iDeal, PayPal, SOFORT, BanContact,
Klarna Betaal later, Klarna Betaal in 3 delen of In3
Kies voor je favoriete betaalmethode