Groene Maansteen - Garnieriet
Uiterlijke kenmerken
Een parelachtige groene kleur met beige tinten en af en toe zwarte insluitsels. De steen kent een paarlemoerglans.
Kernwoorden
Vrouwelijkheid • Vruchtbaarheid • Natuur • Liefde • Intuïtie • Harmoniseert de menstruatiecyclus • Spiritualiteit • Emotionele Balans
Mate van zeldzaamheid
Relatief weinig voorkomend.
Werkingen
Maansteen of garnieriet is verbonden met de energie van de maan en het Goddelijke Vrouwelijke, het is daarnaast de belangrijkste steen ter ondersteuning van de vruchtbaarheid en bevordert intuïtie en zelfinzicht. Groene maansteen helpt je om naar de essentie van jezelf te kijken en deze te omarmen, maar helpt je ook aan positieve inzichten om je doelen te behalen. Het kent een liefdevolle en voedende energie die compassie bevordert en zorgt voor emotionele balans.
Groene Maansteen is geschikt voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.
Ontstaan
Groene maansteen is technisch gezien geen maansteen. Het heeft namelijk geen overeenkomstige chemische formule, het is nauw verwant aan serpentijn en kan worden geassocieerd met olivijn. Het mineraal is daarom ook bekend als garnieriet. Het is vaak een combinatie van nikkelerts (garnieriet) en veldspaat (maansteen).
Het is een mineraal dat voornamelijk bestaat uit het mineraal serpentiniet. Het ontstaat onder specifieke omstandigheden in de aardkorst, waarbij magnesiumrijke gesteenten zoals ultramafische gesteenten worden omgezet in serpentiniet, waarvan garnieriet een van de variëteiten is. Dit proces, bekend als serpentinisatie, treedt op wanneer magnesiumrijke gesteenten reageren met water bij hoge temperaturen en druk. Het is vaak te vinden in gebieden met geologische activiteit zoals gebergtevorming en tektonische plaatbewegingen.
Garnieriet kent een hoog nikkelgehalte, welke bijdraagt aan de kenmerkende kleur van de edelsteen.
Naamgeving
Garnieriet is vernoemd naar de Franse geoloog Jules Garnier, die het mineraal voor het eerst beschreef. Het mineraal werd ontdekt in de regio van Nouméa in Nieuw-Caledonië, een gebied waar veel nikkelerts wordt gevonden.
De naam groene maansteen komt tot stand vanuit de kleur, maar ook deels vanuit het feit dat de werking van garnieriet (door de toevoeging van veldspaat) vergelijkbaar is met maansteen en zijn glans en kleurpatroon ook sterk doet denken aan maansteen.
Verzorging
Groene maansteen of garnieriet kan het beste niet (te veel) in contact komen met water. Het is een zachte steen die gevoelig is voor krassen, slijtage en corrosie, vooral als het wordt blootgesteld aan zure of alkalische oplossingen. Daarom is het het beste om groene maansteen voorzichtig schoon te maken met een droge doek en het niet te laten weken in water of chemicaliën.
Reinigen en opladen kan ook met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Vindplaats
Voornamelijk gevonden in gebieden met ultramafische gesteenten, zoals delen van Nieuw-Caledonië, de Filippijnen, Rusland, Madagaskar en Canada.
Beschikbaarheid
Groene maansteen en garnieriet is een mineraal dat voornamelijk voorkomt in serpentinisatiezones, waar het ontstaat als gevolg van de hydrothermale verandering van ultramafische gesteenten. Het komt vaak voor als een secundair mineraal in verweerd serpentijngesteente. Hoewel het in sommige gebieden wijdverspreid kan zijn, kan de kwaliteit en beschikbaarheid van garnieriet variëren. Het mineraal kan daardoor lastiger te verkrijgen zijn.
Eigenschappen
Samenstelling: Ni4(Si6O15)(OH)2 • 6H2O
Hardheid: 2.5 – 5.5
Dichtheid: 2.6 – 2.9