Wereldwijde Verzending 🌍 l Brievenbus: €4,95 – Pakket: €6,95 🇳🇱

Zoek

Seleniet

Uiterlijke kenmerken

Kan puur wit, oranje, bruin of groen van kleur zijn. De steen is transparant en is of fijn of grover geribbeld. Kent een glasachtige tot parelmoerachtige glans.

Kernwoorden

Beschermend • Inzichtgevend • Blokkades opheffen • Intuïtie • Contact met Engelen en Gidsen

Mate van zeldzaamheid

Veel voorkomend.

Werkingen

Seleniet is heel spiritueel en werkt beschermend en inzichtgevend. Het bevordert contact met de engelen en gidsen en maakt meditatie makkelijker. Seleniet werkt aardend en beschermd en reinigt de aura. Stimuleert daarnaast een heldere geest en geeft inzichten in je levenslessen. Fysiek heeft de steen een positieve invloed op de ruggengraat, epilepsie en borstvoeding.

Seleniet is geschikt voor kinderen.

Ontstaan

Seleniet ontstaat meestal door een proces van chemische precipitatie in waterige omgevingen. Het vormt zich wanneer water dat rijk is aan calciumsulfaat (gips) verdampt of wanneer water met calciumsulfaat wordt afgezet in holtes, spleten of scheuren in gesteente. Als het water verdampt, blijft het calciumsulfaat achter en vormen zich kristallen van seleniet.

Seleniet kan ook ontstaan door processen van metamorfose, waarbij bestaande gesteenten worden blootgesteld aan hoge temperaturen en druk, waardoor er nieuwe mineralen, zoals seleniet, kunnen ontstaan. Seleniet komt vaak voor in sedimentaire gesteenten, zoals evaporieten, maar kan ook voorkomen in vulkanische gesteenten en als afzetting in grotten.

Seleniet is van nature wit van kleur vanwege de aanwezigheid van calciumsulfaat in zijn chemische samenstelling. De witte kleur wordt veroorzaakt door de manier waarop het kristal het licht breekt en verstrooit.

Soms kan seleniet echter oranje worden door de aanwezigheid van onzuiverheden of insluitsels. Deze onzuiverheden kunnen verschillende mineralen of metalen bevatten die verantwoordelijk zijn voor de oranje tint. Een van de mineralen die de oranje kleur kan veroorzaken, is bijvoorbeeld hematiet, een ijzeroxide met een rode of oranje kleur.

Het hoge calciumgehalte in seleniet is ook verantwoordelijk voor de zachte en gemakkelijk splijtbare eigenschap van de steen. Deze eigenschappen maken seleniet tot een geliefde edelsteen in decoratieve en spirituele toepassingen.

Naamgeving

De naam is afgeleid van het Griekse woord ‘selene’, wat ‘maan’ betekent. Dit verwijst naar de typische maanachtige glans die selenietkristallen kunnen vertonen wanneer ze gepolijst zijn of in het licht worden gehouden.

Verzorging

Seleniet kan absoluut niet in contact komen met water, omdat het een gipskristal is zal het oplossen bij contact met water.

Het is daarnaast een zachte steen die erg gevoelig is voor krassen, slijtage en corrosie en breuken, vooral als het wordt blootgesteld aan zure of alkalische oplossingen. Daarom is het het beste om seleniet voorzichtig schoon te maken met een droge doek en het niet te laten weken in water of chemicaliën.

Seleniet kent een goede zelfreinigende eigenschap en kan zelfs gebruikt worden voor het reinigen van andere edelstenen. Echter is af en toe reinigen toch aanbevolen, dit zou kunnen met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.

Vindplaats

Seleniet wordt op verschillende plaatsen over de hele wereld gevonden, waaronder de Verenigde Staten, Mexico, Marokko, Brazilië, Griekenland en Rusland.

Beschikbaarheid

Seleniet is relatief veel voorkomend en kan wereldwijd gevonden worden, dus het wordt over het algemeen niet beschouwd als zeldzaam. Seleniet kan echter wel variëren in kwaliteit en grootte en sommige zeldzame vormen, zoals kristallen met inwendige insluitsels of kristallen van uitzonderlijk grote omvang, kunnen wel kostbaar zijn. Omdat het makkelijk bewerkbaar is, is seleniet vaak te vinden in veel verschillende vormen, zoals manen en schijven en sculpturen, zoals spiralen en theelichten.

Eigenschappen

Samenstelling: CaSO4•2H2O
Hardheid: 2 – 3
Dichtheid: 2.3

Passend bij Seleniet

Chakra's
Chakra
Derde Oog
Chakra
Kruin
Elementen
Element
Lucht
Planeten
Planeet
Maan
Sterrenbeelden
Sterrenbeeld
Stier
20 apr. - 20 mei
Sterrenbeeld
Tweelingen
21 mei - 21 juni
Sterrenbeeld
Kreeft
22 juni - 22 juli
Aanmelden voor wachtlijst Ontvang eenmalig een mail zodra dit artikel weer leverbaar is. Houd er rekening mee dat het artikel niet altijd weer terug op voorraad komt.
[]