Wereldwijde Verzending 🌍 l Brievenbus: €4,95 – Pakket: €6,95 🇳🇱

Zoek

Pyriet

Uiterlijke kenmerken

Is bleekgeel geïriseerd tot roodachtig door oxidatie en opaak met een metaalglans.

Kernwoorden

Inzichtgevend • Zelfkennis • Manifestaties • Dromen volgen • Geluk • Creativiteit

Mate van zeldzaamheid

Veel voorkomend.

Werkingen

Pyriet bevordert zelfkennis en helpt bij het naar boven halen van verdrongen herinneringen. Het is namelijk sterk inzichtgevend en kan je daarom ook helpen inzien  wat de oorzaak van schadelijke situaties, ziekte of symptomen zijn. Kan je daarnaast helpen bij het doen van manifestaties en het volgen van je dromen. De steen stelt je ook open voor het aantrekken van (meer) geluk. Fysiek stimuleert pyriet de lever en helpt hij bij doorbloedingsstoornissen.

Pyriet is geschikt voor kinderen.

Ontstaan

Pyriet is een mineraal dat bestaat uit ijzer en zwavel. Het is een ijzersulfide en behoort tot de klasse van de sulfidemineralen. Het ontstaat vaak als gevolg van hydrothermale processen, wat betekent dat het wordt gevormd in de aanwezigheid van heet water met opgeloste mineralen. Het ontstaat veelal in hydrothermale aders en spleten in gesteenten. Pyriet kan ook worden gevormd door bacteriële activiteit in sedimenten, waarbij bacteriën zwavelverbindingen oxideren en pyriet wordt gevormd als bijproduct.

Een ander veelvoorkomend proces voor de vorming van pyriet is bekend als ‘vervanging’. In dit proces vervangt pyriet bestaande mineralen of organisch materiaal, waarbij de oorspronkelijke structuur wordt behouden maar met een pyrietische samenstelling.

De aanwezigheid van ijzer en zwavel in het gesteente speelt een cruciale rol bij de vorming van pyriet. De combinatie van deze elementen en de juiste omstandigheden van temperatuur en druk leidt tot de vorming van dit mineraal.

Naamgeving

De naam is afgeleid van het Griekse woord ‘pyr’, wat ‘vuur’ betekent. Dit komt doordat pyriet een mineraal is dat gemakkelijk vonken kan veroorzaken door er mee te slaan. Deze vonkeigenschap werd in het verleden gebruikt om vuur te maken.

Pyriet wordt door haar gouden kleur ook wel fool’s gold of apachengoud genoemd.

Verzorging

Is een relatief harde en duurzame steen en vereist niet veel speciale zorg. Reinigen met water is echter geen goed idee, omdat, doordat pyriet ijzer bevat, het mineraal gevoelig is voor roest.

Reinigen en opladen kan dus beter met behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.

Vindplaats

Wordt wereldwijd op verschillende plaatsen gevonden. Het komt voor in gesteenten zoals leisteen, schalie, zandsteen en kalksteen. Belangrijke vindplaatsen van pyriet zijn onder andere in Spanje, Peru, de Verenigde Staten, Mexico, Duitsland, Zweden, Italië en Rusland.

Beschikbaarheid

Relatief veel voorkomend en kan wereldwijd gevonden worden, dus het wordt over het algemeen niet beschouwd als zeldzaam. Pyriet kan echter wel variëren in kwaliteit en grootte en sommige zeldzame vormen, zoals kristallen van (uitzonderlijk) grote omvang, kunnen wel kostbaar zijn.

Eigenschappen

Samenstelling: SiO2
Hardheid: 7
Dichtheid: 5

Passend bij Pyriet

Chakra's
Chakra
Zonnevlecht
Elementen
Element
Aarde
Planeten
Planeet
Mars
Planeet
Zon
Sterrenbeelden
Sterrenbeeld
Leeuw
23 juli - 22 aug.
Aanmelden voor wachtlijst Ontvang eenmalig een mail zodra dit artikel weer leverbaar is. Houd er rekening mee dat het artikel niet altijd weer terug op voorraad komt.
[]