Wereldwijde Verzending 🌍 l Brievenbus: €4,95 – Pakket: €6,95 🇳🇱

Zoek

Borniet

Uiterlijke kenmerken

Vaak bronsgele steen met opvallende blauwe, paarse, groene, gele en oranje geïriseerde aanloopkleuren. Het heeft een metaalachtige glans. Kan ook voorkomen in de vorm van ingebedde korrels in gesteente, waarbij het eruit kan zien als aderen of vlekken.

Kernwoorden

Kracht • Vertrouwen • Inzichten • Optimisme • Positiviteit • Vitaliserend • Chakra’s balanceren

Mate van zeldzaamheid

Relatief weinig voorkomend.

Werkingen

Borniet geeft kracht en vertrouwen en maakt vrolijk. Het geeft inzichten voor en vertrouwen in het leven. Geeft je het gevoel dat je op je plek bent en maakt daarmee optimistisch en positief. Het activeert de chakra’s, zodat ze in balans kunnen komen. Dit proces kan vitaliserend werken, waardoor negatieve energie gemakkelijker is af te voeren uit je systeem. Fysiek kent borniet een ontstekkingsremmende werking, is het koortsverlagend en stimuleert het de circulatie van het bloed. Kan ook een gunstig effect hebben op artritis en artrose.

Borniet is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Ontstaan

Borniet ontstaat ondergronds in hydrothermale aders. Het vormt zich door de neerslag van koper, ijzer, zwavel en andere mineralen uit hete, metaalhoudende vloeistoffen die door barsten en spleten in gesteente worden geperst. Borniet wordt vaak gevonden in samenhang met andere koperhoudende mineralen, zoals chalcopyriet, en kan kleurrijke en complexe kristalvormen vormen.

Op uiterlijk gebied heeft borniet ook veel weg van chalcopyriet, maar borniet heeft meer koper in verhouding tot ijzer dan chalcopyriet, waardoor het vaak een iriserende, paars-blauwe glans heeft. Chalcopyriet heeft daarentegen een grotere verhouding ijzer ten opzichte van koper en heeft een meer koper-gele glans dan bij borniet het geval is.

Naamgeving

De naam borniet is afgeleid van de Oostenrijkse mineraloog Ignaz von Born, die wordt beschouwd als een van de grondleggers van de mineralogie. Borniet is in 1725 door Johann Gottlob Lehmann ontdekt in de buurt van Freiberg, Duitsland. De steen krijgt ook wel eens de naam ‘Pauwenerts’ of ‘Peacock Pyriet’.

Verzorging

De steen is gevoelig voor water en kan corroderen als het wordt blootgesteld aan water of vochtige omgevingen. Het is daarom belangrijk om borniet droog te houden en te beschermen tegen water. Ook contact met agressieve chemicaliën, zoals schoonmaakmiddelen of parfums is af te raden.

Reinigen en opladen kan wel met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.

Borniet is verder niet giftig. Het is echter wel een mineraal dat koper en ijzer bevat en kan daardoor bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken als het in contact komt met de huid. Het is aanbevolen om handschoenen te dragen bij het hanteren van borniet.

Vindplaats

Het wordt wereldwijd gevonden in verschillende landen, waaronder Rusland, Kazachstan, Bolivia, de Verenigde Staten, Australië, Zambia en Zuid-Afrika. In Rusland zijn de grootste en meest bekende bronnen van borniet te vinden in de regio’s van Norilsk-Talnakh en de Oeral.

Beschikbaarheid

Borniet is een relatief zeldzaam mineraal, maar het kan wel op verschillende plaatsen ter wereld worden gevonden. Het is echter niet zo wijdverspreid als sommige andere mineralen en de hoeveelheid ervan die beschikbaar is, is beperkter. Dit kan leiden tot hogere prijzen voor borniet, vooral als het van hoge kwaliteit is.

Eigenschappen

Samenstelling: Cu5FeS4
Hardheid: 3 – 3.25
Dichtheid: 4.9 – 5.3

Passend bij Borniet

Chakra's
Chakra
Wortel
Chakra
Sacraal
Chakra
Zonnevlecht
Chakra
Hart
Chakra
Keel
Chakra
Derde Oog
Chakra
Kruin
Elementen
Element
Aarde
Element
Vuur
Planeten
Planeet
Venus
Planeet
Mars
Sterrenbeelden
Sterrenbeeld
Ram
21 mrt. - 19 apr.
Aanmelden voor wachtlijst Ontvang eenmalig een mail zodra dit artikel weer leverbaar is. Houd er rekening mee dat het artikel niet altijd weer terug op voorraad komt.
[]