Wereldwijde Verzending 🌍 l Brievenbus: €4,95 – Pakket: €6,95 🇳🇱

Zoek

Amethist

Uiterlijke kenmerken

Een lila tot donkerpaarse, doorzichtige steen met een glasachtige glans.

Kernwoorden

Spirituele Ontwikkeling • Beschermend • Tegen Slaapproblemen • Tegen hoofdpijn • Zuiverend

Mate van zeldzaamheid

Veel voorkomend.

Werkingen

Amethist geeft (zelf)inzicht en bevordert de intuïtie. Biedt ook ondersteuning bij je spirituele groei, zeker voor mensen die aan het begin staan van hun spirituele pad. Het kent een beschermende en zuiverende werking en de steen helpt je daarnaast om negatieve gedachtes los te laten en trauma’s te verwerken. Heeft een positieve invloed op hoofdpijn, migraine en de ogen en is erg waardevol bij slaapproblemen en nachtmerries; een steen onder je kussen neerleggen is daarom een goed idee om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Amethist is geschikt voor kinderen.

Ontstaan

Amethist is een variant kwarts en vormt zich in de basis ook op dezelfde wijze als kwarts kristallen. Kwarts is een vorm van siliciumdioxide (SiO2) en een van de meest voorkomende mineralen in de aardkorst. De vorming is nauw verbonden met vulkanische activiteit en hydrothermale processen. In de meeste gevallen ontstaat amethist uit kristallisatie van waterrijke oplossingen die zich in spleten en holtes in gesteenten bevinden. Deze oplossingen bevatten vaak sporen van ijzer, mangaan en titanium, die de kleur van het kristal beïnvloeden. Onder de juiste omstandigheden groeien de kristallen van binnenuit de holte en vormen ze een mooie kristalstructuur.

Sporen van ijzer vinden dus hun weg in de kristalgroei. De aanwezigheid van deze sporen bepalen de kleur. Hoge concentraties ijzer kunnen leiden tot een diepere paarse kleur, terwijl lage concentraties resulteren in een lichtere gekleurde amethist.

Naamgeving

De naam stamt van het Griekse woord ‘Amethystos’. De A betekend ‘niet’ en methystos ‘bedwelmen’; ‘niet bedwelmen’ dus, letterlijk vertaald. De Grieken geloofde dat de steen zou beschermen tegen de roestwerking van wijn, waardoor de drager niet dronken zou kunnen worden. Drinken uit een beker van amethist zou beschermen tegen de invloeden van alchohol.

Verzorging

Het is een relatief harde en duurzame steen en vereist niet veel speciale zorg.

Kan worden gereinigd door de edelsteen onder stromend water te spoelen en vervolgens voorzichtig droog te deppen met een zachte doek. Reinigen en opladen kan ook met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.

Amethist kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren. Het is daarom af te raden om de edelsteen op te laden met zonlicht.

Vindplaats

Bolivia, Botswana, Brazilië, China, India, Madagaskar, Mexico, Sri Lanka, Tanzania, Uruguay, Verenigde Staten & Verenigd Koninkrijk.

Beschikbaarheid

Amethist is niet per se zeldzaam, maar kan wel relatief kostbaar zijn. Het is een variant kwarts en komt voor in veel delen van de wereld, waaronder Brazilië, Uruquay, Zambia en Madagaskar. De kwaliteit en de kleur van amethist kunnen echter sterk variëren, afhankelijk van de vindplaats en de omstandigheden waarin het kristal zich gevormd heeft. De kleur kan lichtpaars tot diep violet zijn en eventueel banden van witte kwarts bevatten. Edelstenen van hoge kwaliteit, met een diepe en heldere kleur en weinig onzuiverheden, is zeldzamer en daarom duurder dan exemplaren van lagere kwaliteit.

In het algemeen is amethist vrij gemakkelijk verkrijgbaar en wordt het veel gebruikt in sieraden en decoratieve objecten.

Eigenschappen

Samenstelling: SiO2 (Ti4+, Fe3+)
Hardheid: 7
Dichtheid: 2.6

Passend bij Amethist

Chakra's
Chakra
Derde Oog
Chakra
Kruin
Elementen
Element
Water
Element
Lucht
Planeten
Planeet
Jupiter
Sterrenbeelden
Sterrenbeeld
Boogschutter
23 nov. - 21 dec.
Sterrenbeeld
Waterman
21 jan. - 18 feb.
Sterrenbeeld
Vissen
19 feb. - 20 mrt.
Aanmelden voor wachtlijst Ontvang eenmalig een mail zodra dit artikel weer leverbaar is. Houd er rekening mee dat het artikel niet altijd weer terug op voorraad komt.
[]