Lapis Lazuli
Uiterlijke kenmerken
De steen is azuurblauw, blauwpaars, bleekgroen of rood van kleur en de steen is opaak met een glasachtige tot vettige glans. Te herkennen aan zijn goudachtige spikkels.
Kernwoorden
Spirituele kracht en vaardigheid • Verlichting • Wijsheid • Creativiteit • Helderheid van geest • Helpt emoties uiten
Mate van zeldzaamheid
Relatief zeldzaam.
Werkingen
Een hele spirituele steen welke spirituele kracht en vaardigheden bevordert. Geeft verlichting, wijsheid en innerlijke rust en brengt vrede. De steen maakt ook eerlijk en oprecht en helpt je om je innerlijke waarheid te vinden en deze te accepteren. Lapis lazuli bevordert creativiteit, objectiviteit en helderheid van geest en heeft een positief effect op vriendschappen en liefdesrelaties. Stimuleert het uiten van je mening en emoties en helpt tevens fysiek tegen klachten aan de keel, het strottenhoofd, de schildklier en de stembanden en heeft daarnaast een positief effect op migraine, slaapproblemen, duizeligheid en stress.
Lapis Lazuli is geschikt voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.
Ontstaan
Het vormingsproces van lapis lazuli is complex en omvat onder andere de afzetting van mineralen uit hydrothermale vloeistoffen, de metamorfose van bestaande gesteenten en de intrusie van magma. Deze processen kunnen over een lange periode plaatsvinden, soms wel miljoenen jaren, waarbij de mineralen geleidelijk aan kristalliseren en samenkomen om lapis lazuli te vormen. Het ontstaat door de interactie van mineralen zoals lazuriet, calciet, pyriet, sodaliet en soms ook diopsiet.
De karakteristieke blauwe kleur van lapis lazuli wordt veroorzaakt door het mineraal lazuriet, dat verantwoordelijk is voor het grootste deel van de blauwe pigmentatie. Andere mineralen zoals calciet en pyriet dragen bij aan de unieke textuur en kleurvariaties van lapis lazuli, waarbij pyriet zorgt voor de kenmerkende gouden spikkeltjes.
Naamgeving
De naam is afkomstig van het Latijnse woord ‘lapis’, wat ‘steen’ betekent, en het Arabische woord ‘lazaward’, wat verwijst naar de kleur blauw. De naam is dus een combinatie van de Latijnse en Arabische termen die beide verwijzen naar de kenmerkende blauwe kleur van de steen.
Verzorging
Lapis Lazuli kan het beste niet (te veel) in contact komen met water. Het is een zachtere steen die gevoelig kan zijn voor krassen, slijtage en corrosie, vooral als het wordt blootgesteld aan zure of alkalische oplossingen. Daarom is het het beste om lapis lazuli voorzichtig schoon te maken met een droge doek en het niet te laten weken in water of chemicaliën.
Reinigen en opladen kan ook met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Vindplaats
De meest bekende vindplaats is Afghanistan, maar lapis lazuli kan ook worden gevonden in Chili, Rusland, Myanmar (Birma), Italië en de Verenigde Staten.
Beschikbaarheid
Lapis lazuli is relatief weinig voorkomend en kan over het algemeen beschouwd worden als zeldzaam. Vooral de kwaliteit van de lapis speelt hierbij een rol. Een hogere aanwezigheid van lazuriet zorgt voor een mooie (donker)blauwe kleur, waarbij exemplaren met bijvoorbeeld veel (witte) calcietstrepen de waarde zullen verminderen. Ook de hoeveelheid pyriet draagt bij aan de waarde, een kleine aanwezigheid van pyriet is wenselijk, gezien zijn kenmerkende spikkels.
Verder kan lapis lazuli variëren in grootte en sommige zeldzame vormen, zoals kristallen met inwendige insluitsels of kristallen van uitzonderlijk grote omvang, kunnen erg kostbaar zijn. Het is een zachter mineraal dat ook veel gebruikt wordt voor het maken van beelden en sculpturen.
Eigenschappen
Samenstelling: (Na,Ca)8(AlSiO4)6(S,SO4,Cl)1-2
Hardheid: 5 – 5.5
Dichtheid: 2.4