Wereldwijde Verzending 🌍 l Brievenbus: €4,95 – Pakket: €6,95 🇳🇱

Zoek

Chrysopraas

Uiterlijke kenmerken

Smaragdgroene of blauwgroene tot appelgroene kleur. Met een matte tot glasachtige glans. De steen is (licht) doorschijnend en kan ook tinten bruin bevatten.

Kernwoorden

Zuiverend • Positieve houding • Vertrouwen • Creativiteit • Acceptatie • Spiritualiteit

Mate van zeldzaamheid

Relatief weinig voorkomend.

Werkingen

Chrysopraas kent een sterk zuiverende werking voor lichaam en geest en helpt je minder afhankelijk te worden van de liefde en goedkeuring van je omgeving. De steen remt daarmee ook dwanghandelingen en dwanggedachten. Werkt daarnaast positief bij slaapproblemen, nachtmerries en claustrofobie. De steen stimuleer een positieve houding en helpt je vertrouwen in jezelf en het grote geheel. Kan je ook helpen bij het prikkelen van je creativiteit en het meer open staan voor het spirituele in het leven. Fysiek kent chrysopraas een gunstige werking op huidaandoeningen, jicht en de ogen. Kan daarbij, door zijn zuiverende werking, sterk ontgiftend werken.

Chrysopraas is geschikt voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Ontstaan

Chrysopraas ontstaat door de vorming van silica in holtes en spleten in nikkel-ertsafzettingen. Het is een variëteit van chalcedoon, dat een microkristallijne vorm van kwarts is. Het bevat vaak kleine hoeveelheden nikkel, ijzer en mangaan, die verantwoordelijk zijn voor de groene kleur. Het kan ook voorkomen in combinatie met andere mineralen zoals kwarts, limoniet en calciet. De vorming gebeurt vaak in hydrothermale omstandigheden en kan miljoenen jaren duren.

Naamgeving

De naam Chrysopraas komt uit het Grieks en is een afleiding van de Griekse woorden chrysos (‘goud’) en mogelijk prason (‘prei), prasios (‘lichtgroen) of prasmai (‘schatten’), daarmee verwijsend naar de groene kleur van de steen en de goude, gele en bruine insluitsels van nikkel die soms voorkomen in het mineraal.

Verzorging

Het is een relatief harde en duurzame steen en vereist niet veel speciale zorg.

Kan worden gereinigd door de edelsteen onder stromend water te spoelen en vervolgens voorzichtig droog te deppen met een zachte doek. Reinigen en opladen kan ook met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.

Chrysopraas kan wel verkleuren of beschadigd raken als het in contact komt met agressieve chemicaliën, zoals schoonmaakmiddelen of parfums, of bij veel blootstelling aan (fel) zonlicht.

Vindplaats

Wordt op verschillende plaatsen ter wereld gevonden, waaronder Australië, de Verenigde Staten, Brazilië, Madagascar, Rusland en Zimbabwe. In Australië wordt het bijvoorbeeld gevonden in Queensland en West-Australië. In de Verenigde Staten wordt het gevonden in Arizona, Californië, Oregon en Nevada. Brazilië is een andere belangrijke producent van chrysopraas, met name in de staat Bahia.

Beschikbaarheid

Chrysopraas is relatief zeldzaam in vergelijking met andere soorten chalcedoon, maar het kan worden gevonden in verschillende delen van de wereld. De kwaliteit varieert afhankelijk van de vindplaats.

Eigenschappen

Samenstelling: SiO2+(Ni)
Hardheid: 6 – 7
Dichtheid: 2.6

Passend bij Chrysopraas

Chakra's
Chakra
Zonnevlecht
Chakra
Hart
Elementen
Element
Water
Planeten
Planeet
Venus
Sterrenbeelden
Sterrenbeeld
Weegschaal
23 sep. - 23 okt.
Aanmelden voor wachtlijst Ontvang eenmalig een mail zodra dit artikel weer leverbaar is. Houd er rekening mee dat het artikel niet altijd weer terug op voorraad komt.
[]