Wereldwijde Verzending 🌍 l Brievenbus: €4,95 – Pakket: €6,95 🇳🇱

Zoek

Jade

Uiterlijke kenmerken

Kan smaragdgroen tot lichtgroen, geelachtig, bruinachtig en paars van kleur zijn. De steen is doorschijnend tot opaak met een glasachtige tot zijdeglans.

Kernwoorden

Harmonie • Emoties loslaten • Evenwicht • Ideeën bedenken • Voorspoed, geluk & welvaart

Mate van zeldzaamheid

Relatief weinig voorkomend.

Werkingen

Jade is een reinigende en beschermende steen welke zorgt voor harmonie en evenwicht. Trekt voorspoed, geluk en welvaart aan. De steen bevordert zelfverwezenlijking en zelfredzaamheid en helpt om negatieve emoties en irritatie los te laten. Werkt in op het hartchakra en bevordert hiermee liefde, verzorging en tolerantie. Stimuleert het bedenken van allerlei ideeën en ook de daadkracht om ze in de praktijk te brengen. Fysiek werkt jade sterk reinigend, brengt allerlei systemen in balans en verwijdert gifstoffen uit het lichaam. Heeft daarnaast een positieve werking op de (bij)nieren, blaas en het zenuwstelsel.

Jade is geschikt voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Ontstaan

Jade is een naam die wordt gebruikt om 2 verschillende mineralen te beschrijven; namelijk nefriet, een calciummagnesiumsilicaat, en jadeiet, een natriumaluminiumsilicaat.

Nefriet is een metamorf gesteente dat ontstaat onder intense druk en hoge temperaturen in de aardkorst. Het wordt gevormd uit mineralen zoals actinoliet en tremoliet, die onder deze omstandigheden kristalliseren en samensmelten tot nefriet. Dit proces kan miljoenen jaren duren. Nefriet wordt vaak gevonden in gebergtes, maar kan ook worden ontdekt in rivierbeddingen en alluviale afzettingen waar het is afgezet door watererosie.

Jadeniet ontstaat ook door een metamorf proces dat plaatsvindt onder hoge druk en temperatuur in de aardkorst. Het vormt zich uit de metamorfe omzetting van bepaalde soorten calcium- en magnesiumhoudende gesteenten, zoals serpentijn. Tijdens dit proces ondergaan de mineralen in het gesteente veranderingen waardoor jadeniet ontstaat. Jadeniet bestaat uit een combinatie van verschillende mineralen, waaronder het mineraal nefriet. De precieze omstandigheden en samenstellingen die nodig zijn voor de vorming van jadeniet kunnen variëren, maar over het algemeen vereist het een langdurig en intens metamorf proces.

Naamgeving

De naam ‘jade(niet)’ is afgeleid van het Spaanse woord ‘piedra de ijada’, wat ‘steen van de flank’ betekent. Dit verwijst naar het gebruik van jade door oude Meso-Amerikaanse culturen voor rituele en genezende doeleinden, met name om pijn en aandoeningen in de flank en nieren te verlichten. De term ‘ijada’ komt oorspronkelijk uit het Latijn en betekent ‘flank’.

De naam ‘nefriet’ is dan weer afgeleid van het Griekse woord ‘nephros’, wat ‘nier’ betekent. De verwijzing naar het oude gebruik om pijnen in de flank te verlichten is dus ook hier naamgever.

Verzorging

Jade is een relatief harde en duurzame steen en vereist niet veel speciale zorg.

Jade kan worden gereinigd door het onder stromend water te spoelen en vervolgens voorzichtig droog te deppen met een zachte doek. Het kan ook worden gereinigd en opgeladen met behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.

Vindplaats

Enkele bekende vindplaatsen zijn Myanmar (voorheen bekend als Birma), China, Canada, Nieuw-Zeeland, Rusland, Guatemala, Mexico en de Verenigde Staten. Elk van deze locaties heeft zijn eigen unieke kwaliteiten en kenmerken van jade. Myanmar staat bijvoorbeeld bekend om zijn hoogwaardige groene jade, terwijl in Canada vaak witte nephriet jade kan worden gewonnen.

Beschikbaarheid

Jade is een waardevolle edelsteen die van nature voorkomt in verschillende delen van de wereld. Hoogwaardige, zuivere en levendige exemplaren van jade zijn relatief zeldzaam en kunnen daarom (erg) kostbaar zijn. Het is belangrijk om op te merken dat de waarde sterk kan variëren, afhankelijk van factoren zoals kleur, transparantie, textuur en kwaliteit van het snijwerk.

Omdat jade erg gewild is zijn er ook andere edelstenen op de markt die jade worden genoemd, of als jade worden verkocht. Een voorbeeld is ‘new jade’ of ‘china jade’, wat twee benamingen zijn voor serpentijn, wat geen jade is, maar wel de werking en het uiterlijk van jade benaderd.

Eigenschappen

Samenstelling: n(NaAlSi2O6)
Hardheid: 6.5 – 7
Dichtheid: 3.3 – 3.5

Passend bij Jade

Chakra's
Chakra
Hart
Elementen
Element
Aarde
Planeten
Planeet
Aarde
Sterrenbeelden
Sterrenbeeld
Ram
21 mrt. - 19 apr.
Sterrenbeeld
Stier
20 apr. - 20 mei
Sterrenbeeld
Tweelingen
21 mei - 21 juni
Sterrenbeeld
Weegschaal
23 sep. - 23 okt.
Aanmelden voor wachtlijst Ontvang eenmalig een mail zodra dit artikel weer leverbaar is. Houd er rekening mee dat het artikel niet altijd weer terug op voorraad komt.
[]