Wereldwijde Verzending 🌍 l Brievenbus: €4,95 – Pakket: €6,95 🇳🇱

Zoek

Hematiet

Uiterlijke kenmerken

Zwartgrijs tot roodbruin van kleur met een metaalglans. Het mineraal is soms iriserend en is licht magnetisch.

Kernwoorden

Beschermend • Harmoniserend • Aardend • Wilskracht • Zelfvertrouwen • Bij verslavingen

Mate van zeldzaamheid

Veel voorkomend.

Werkingen

De steen werkt beschermend, harmoniserend en aardend. Geeft zelfvertrouwen, vergroot de overlevingsdrang, de wilskracht en het zelfrespect. Hematiet kent een positieve werking op de concentratie en het geheugen. Het is daarom een goede steen om te dragen als hulp bij dwangstoornissen en verslavingen. De edelsteen stimuleert daarnaast de opname van ijzer en de vorming van rode bloedlichaampjes. Hierdoor kent hematiet ook een krachtige werking op het bloed en de bloedsomloop en kan de edelsteen helpen bij bloedarmoede, aambeiden en neusbloedingen. Fysiek werkt hematiet ook positief bij slapeloosheid en kramp aan de benen.

Hematiet is geschikt voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Ontstaan

Hematiet bestaat voornamelijk uit ijzeroxide, wat betekent dat het voor het grootste deel uit ijzer en zuurstof bestaat. Er kunnen echter ook kleine hoeveelheden andere elementen aanwezig zijn, zoals aluminium, titanium en silicium, afhankelijk van de specifieke samenstelling van het hematiet.

Hematiet ontstaat op verschillende manieren. Het kan ontstaan door de oxidatie van ijzerhoudende mineralen in aanwezigheid van water en zuurstof. Dit proces vindt plaats over een lange periode en resulteert in de vorming van hematiet. Het kan ook worden gevormd als sedimentair gesteente door afzetting van ijzerhoudende mineralen in waterrijke omgevingen. Daarnaast kan hematiet ontstaan als gevolg van hydrothermale activiteit, waarbij warm water met opgeloste mineralen door scheuren en breuken in gesteente stroomt en hematiet afzet.

Naamgeving

De naam is afgeleid van het Griekse woord ‘haima’, wat ‘bloed’ betekent. Deze naam is te danken aan de (soms) rode kleur van het mineraal zelf en de kleur die het af kan geven aan het gesteente in zijn omgeving. Hematiet kan namelijk een dieprode tot roestbruine kleur hebben, vergelijkbaar met de kleur van bloed.

Verzorging

Hematiet kan worden gereinigd door het onder stromend water te spoelen, zorg wel dat je de edelstenen ook weer goed afdroogt om eventuele roestvorming te voorkomen. Het kan ook worden gereinigd en opgeladen met behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.

Vindplaats

Enkele bekende vindplaatsen zijn onder andere Brazilië, Australië, Engeland, Italië, China, Canada, Zweden, Rusland, India, Mexico en de Verenigde Staten.

Beschikbaarheid

Hematiet is relatief veel voorkomend en kan wereldwijd gevonden worden, dus het wordt over het algemeen niet beschouwd als zeldzaam. Hematiet kan echter wel variëren in kwaliteit en grootte en sommige zeldzame vormen, zoals kristallen met inwendige insluitsels of kristallen van uitzonderlijk grote omvang, kunnen wel kostbaar zijn.

Eigenschappen

Samenstelling: Fe2O3
Hardheid: 5 – 6
Dichtheid: 5.2

Passend bij Hematiet

Chakra's
Chakra
Wortel
Elementen
Element
Aarde
Planeten
Planeet
Mars
Sterrenbeelden
Sterrenbeeld
Ram
21 mrt. - 19 apr.
Sterrenbeeld
Waterman
21 jan. - 18 feb.
Aanmelden voor wachtlijst Ontvang eenmalig een mail zodra dit artikel weer leverbaar is. Houd er rekening mee dat het artikel niet altijd weer terug op voorraad komt.
[]