Wereldwijde Verzending 🌍 l Brievenbus: €4,95 – Pakket: €6,95 🇳🇱

Zoek

Zwarte Toermalijn - Schorl

Uiterlijke kenmerken

Een zwart, glanzend kristal met een glasachtige tot doffe glans. Het heeft, als ruwe variant, een langwerpige, prismatische vorm met vaak ruwe, onregelmatige oppervlakken en een uiterlijk dat doet denken aan naalden.

Kernwoorden

Aardend • Beschermend • Reinigend • Tegen negatieve energie • Tegen stralingen • Tegen zorgen

Mate van zeldzaamheid

Veel voorkomend.

Werkingen

Zwarte toermalijn of schorl werkt aardend, beschermend en reinigend. Een zeer geschikte steen om te gebruiken als bescherming tegen allerlei vormen van negatieve energie en straling. Beschermt ook tegen zwarte magie, voodoo en vervloekingen en tegen negatieve gedachten en zorgen. Fysiek heeft zwarte toermalijn een positieve werking op het immuunsysteem, de rug, de spieren en het zenuwstelsel en kan de steen pijnklachten verminderen. Kan tevens beschermen tegen toxinen en vervuiling.

Zwarte toermalijn is geschikt voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

Ontstaan

Zwarte toermalijn ontstaat meestal in magmatische gesteenten, zoals granieten en pegmatieten, die diep onder het aardoppervlak worden gevormd. Het is een resultaat van de kristallisatie van magma, waarbij mineralen zoals toermalijn zich vormen wanneer het magma langzaam afkoelt en onder hoge druk staat.

Tijdens het afkoelen en kristallisatieproces kunnen zich kleine holtes of scheuren in het gesteente vormen. Vervolgens kan water met mineralen en opgeloste stoffen in deze holtes doordringen. De aanwezige mineralen beginnen te kristalliseren en groeien in de lege ruimtes. Zwarte toermalijn is een van de mineralen die kunnen ontstaan in deze hydrothermale omstandigheden.

De zwarte kleur van toermalijn wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van ijzer in de chemische samenstelling van het mineraal. De variatie in de hoeveelheid en verspreiding van het ijzer kan resulteren in verschillende tinten zwart, variërend van diepzwart tot donkergrijs. De aanwezigheid van andere sporenelementen kan ook bijdragen aan de kleurvariatie in zwarte toermalijn. Toermalijn hoeft echter niet altijd zwart te zijn, maar komt ook voor in andere kleuren, zoals groen, geel, blauw en roze.

Naamgeving

De naam ‘toermalijn’ is afgeleid van het Singalese woord ‘turamali’, wat ‘steen met gemengde kleuren’ betekent. Dit komt omdat toermalijn in veel verschillende kleuren kan voorkomen, afhankelijk van de aanwezigheid van verschillende sporenelementen. Toermalijn werd voor het eerst ontdekt in Sri Lanka.

De naam ‘schorl’ is ook een gebruikelijke benaming voor specifiek zwarte toermalijn. Die naam is afgeleid van de middeleeuwse Duitse term ‘schürl’ of ‘schürlstein’, wat ‘zwarte steen’ betekent.

Verzorging

Zwarte Toermalijn is een relatief harde en duurzame steen en vereist niet veel speciale zorg. Wel is het aan te raden de steen geregeld te reinigen, omdat deze veel negatieve energie kan absorberen.

Toermalijn kan worden gereinigd door het onder stromend water te spoelen en vervolgens voorzichtig droog te deppen met een zachte doek. Het kan ook worden gereinigd en opgeladen met behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.

Vindplaats

Onder andere te vinden in Afghanistan, Pakistan, Afrika, Rusland, Birma, Sri Lanka en de Verenigde Staten.

Beschikbaarheid

Zwarte toermalijn is relatief veel voorkomend en kan wereldwijd gevonden worden, dus het wordt over het algemeen niet beschouwd als zeldzaam. Toermalijn kan echter wel variëren in kwaliteit en grootte en sommige zeldzame vormen, zoals kristallen met inwendige insluitsels of kristallen van uitzonderlijk grote omvang, kunnen wel kostbaar zijn.

Eigenschappen

Samenstelling: Na(Fe2+3)Al6(Si6O18)(BO3)3(OH)3(OH)
Hardheid: 7 – 8
Dichtheid: 3

Passend bij Zwarte Toermalijn

Chakra's
Chakra
Wortel
Elementen
Element
Aarde
Planeten
Planeet
Aarde
Sterrenbeelden
Sterrenbeeld
Weegschaal
23 sep. - 23 okt.
Sterrenbeeld
Schorpioen
24 okt. - 22 nov.
Sterrenbeeld
Steenbok
22 dec. - 20 jan.
Aanmelden voor wachtlijst Ontvang eenmalig een mail zodra dit artikel weer leverbaar is. Houd er rekening mee dat het artikel niet altijd weer terug op voorraad komt.
[]