Wereldwijde Verzending 🌍 l Brievenbus: €4,95 – Pakket: €6,95 🇳🇱

Zoek

tijgeroog

Uiterlijke kenmerken

Kent een goudgele tot donkerbruine kleur met een kenmerkend patroon van strepen en banden. Door de lichtreflectie krijgt het soms een glanzend of glinsterend effect. De steen heeft over het algemeen een zijdeachtige glans.

Kernwoorden

Beschermend • Inzicht • Rust • Moed • Vertrouwen

Mate van zeldzaamheid

Veel voorkomend.

Werkingen

Een beschermende steen die de aandacht naar binnen richt en naar het grotere geheel. De steen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. Helpt om afstand te nemen, het overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken. Tijgeroog kan kracht, moed en vertrouwen bieden in moeilijke periodes en helpen met interne conflicten, dilemma’s, twijfel en besluiteloosheid. Bevordert rust, werkt pijnstillend en helpt bij overprikkeling van het zenuwstelsel. Heeft een positieve invloed op astma, de ogen, de keel en de geslachtsorganen. Kan een nuttige steen zijn bij mensen met persoonlijkheidsstoornissen en depressies.

Tijgeroog is geschikt voor kinderen vanaf ca. 2 jaar.

Ontstaan

Tijgeroog ontstaat door een metamorfoseproces van het vezelachtige mineraal crocidoliet, dat een variant is van asbest. Onder hoge druk en temperatuur in de aardkorst wordt crocidoliet omgezet in kwarts, terwijl de vezelstructuur behouden blijft. Tijdens dit proces worden ook insluitsels van andere mineralen opgenomen, zoals limoniet en hematiet, wat resulteert in het karakteristieke uiterlijk van tijgeroog met gouden, bruine en gele banden en een glanzende chatoyantie. Dit unieke optische effect geeft de edelsteen zijn naam, die doet denken aan het schitteren van het oog van een tijger.

Tijgeroog krijgt zijn typische bruine kleur door de aanwezigheid van ijzer en silica in de samenstelling. De goudbruine en donkerbruine strepen en vlekken in tijgeroog ontstaan door de wisselende concentraties van deze mineralen tijdens het vormingsproces.

Naamgeving

Tijgeroog wordt zo genoemd omdat de steen een lichtreflectie heeft die aan het oog van een tijger doet denken. Dit spleetvormig lichteffect heet chatoyeren. Soms wordt deze variant tijgeroog aangeduid als gouden tijgeroog of bruine tijgeroog.

Verzorging

Tijgeroog is een relatief harde en duurzame steen en vereist niet veel speciale zorg.

Tijgeroog kan worden gereinigd door het onder stromend water te spoelen en vervolgens voorzichtig droog te deppen met een zachte doek. Het kan ook worden gereinigd en opgeladen met behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.

Vindplaats

Tijgeroog wordt gevonden op verschillende locaties over de hele wereld, waaronder Zuid-Afrika, India, Australië, Verenigde Staten, Brazilië, Canada, Myanmar (Birma), Namibië en enkele andere landen.

Beschikbaarheid

Tijgeroog is relatief veel voorkomend en kan wereldwijd gevonden worden, dus het wordt over het algemeen niet beschouwd als zeldzaam. Tijgeroog kan echter wel variëren in kwaliteit en grootte en sommige zeldzame vormen, zoals kristallen met inwendige insluitsels of kristallen van uitzonderlijk grote omvang, kunnen wel kostbaar zijn.

Eigenschappen

Samenstelling: SiO2
Hardheid: 7
Dichtheid: 2.6

Passend bij Tijgeroog

Chakra's
Chakra
Wortel
Chakra
Sacraal
Chakra
Zonnevlecht
Elementen
Element
Aarde
Element
Vuur
Planeten
Planeet
Aarde
Planeet
Zon
Sterrenbeelden
Sterrenbeeld
Tweelingen
21 mei - 21 juni
Sterrenbeeld
Leeuw
23 juli - 22 aug.
Sterrenbeeld
Steenbok
22 dec. - 20 jan.
Aanmelden voor wachtlijst Ontvang eenmalig een mail zodra dit artikel weer leverbaar is. Houd er rekening mee dat het artikel niet altijd weer terug op voorraad komt.
[]