Boomagaat
Uiterlijke kenmerken
Doorzichtige tot doorschijnende variant van agaat met een varenachtige tekening.
Kernwoorden
Aardend • Stabiliserend • Beschermend • Innerlijke rust • Standvastigheid • Natuur
Mate van zeldzaamheid
Veel voorkomend.
Werkingen
Boomagaat werkt aardend, stabiliserend en beschermend. Bevordert innerlijke rust en een kalme en nuchtere houding. Het stimuleert spirituele en geestelijke groei en logisch en rationeel denken. De steen geeft een veilig en beschermd gevoel. Geeft kracht, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en maakt standvastig. De steen is geschikt om te gebruiken voor planten en bomen omdat haar energie erg voedend is. Fysiek heeft boomagaat een positieve werking op bacteriële infecties en werkt het versterkend op het immuunsysteem.
Boomagaat is geschikt voor kinderen vanaf ca. 2 jaar.
Ontstaan
Boomagaat is een vorm van dendritische agaat, een witte of kleurloze variant van chalcedoon. De typerende tekeningen ontstaat door onzuiverheden, meestal van ijzer of mangaan. In het geval van boomagaat ontstaan de kenmerkende groene kleuringen door de aanwezigheid van mineralen zoals chloriet en hoornblende. Agaat vormt zich in gesteentes met scheuren, blazen of spleten, of in sedimentgesteenten of afzettingsgesteenten. De holtes raken geheel of gedeeltelijk gevuld met siliciumhoudend materiaal dat zich in regelmatige lagen op de wanden afgezet, hieruit groeien de kristallen.
Boomagaat wordt wel eens verward met mosagaat, ze kunnen erg op elkaar lijken. Het verschil is merkbaar aan de transparantie van het deel chalcedoon; transparant met een grijzige toon classificeert men als mosagaat. Ondoorzichtige, en dus niet transparante, witte chalcedoon krijgt de naam boomagaat.
Naamgeving
Het is dus een vorm van dendritisch agaat en dankt zijn naam hier ook aan. De naam stamt namelijk van het Griekse woord ‘dendron’ dat, vrij vertaald, ‘vertakkingen’ betekend. De naam ‘agaat’ komt vanuit de Griekse naam voor de rivier Dirillo op Sicilië, welke ‘Achates’ of ‘Acate’ werd genoemd. Historici geloven zelfs dat dit de plek is waar agaat voor het eerst werd ontdekt door de vroege aardwetenschapper en Griekse filosoof Theophrastus. De eerste ontdekking vond plaats rond 371 tot 287 BCE. Vroeger kregen alle chalcedoon edelstenen met een bandachtig patroon de naam agaat, technisch gezien valt de boomagaat, door zijn afwijkende tekeningen, hier wetenschappenlijk dus niet onder. De steen behoort echter wel tot de agaat-familie.
Verzorging
Boomagaat is een relatief harde en duurzame steen en vereist niet veel speciale zorg.
Kan worden gereinigd door de edelsteen onder stromend water te spoelen en vervolgens voorzichtig droog te deppen met een zachte doek. Reinigen en opladen kan ook met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Omdat de edelsteen poreus kan zijn, kan het verkleuren of beschadigd raken als het in contact komt met agressieve chemicaliën, zoals schoonmaakmiddelen of parfums.
Vindplaats
Australië, Brazilië, China, India, Kazachstan, Madagaskar, Mexico, Mongolië, Namibië, Uruguay en de Verenigde Staten.
Beschikbaarheid
Boomagaat komt veel voor en kan op veel plekken in de wereld worden gevonden.
Eigenschappen
Samenstelling: SiO2
Hardheid: 6 – 7
Dichtheid: 2.6