Wereldwijde Verzending 🌍 l Brievenbus: €4,95 – Pakket: €6,95 🇳🇱

Zoek

Sodaliet

Uiterlijke kenmerken

Is meestal (donker)blauw met wit, maar kan ook kleurloos, melkachtig wit of geel- tot groenachtig zijn. De steen is doorschijnend met een glasachtige tot vettige glans.

Kernwoorden

Communicatie • Eerlijkheid • Vrijheid • Logica • Intuïtie • Jezelf uiten • Keelklachten

Mate van zeldzaamheid

Relatief veel voorkomend.

Werkingen

Sodaliet geeft je inzicht in jezelf en helpt je trouw te zijn aan jezelf. Bevordert zelfacceptatie, zelfrespect en zelfvertrouwen en functioneert als een wegwijzer op je persoonlijke reis. Sodaliet bevordert vrijheidsdrang, idealisme, waarheid en het uiten van je mening en gevoelens. Versterkt daarnaast logica, rationeel denken en objectiviteit. De steen absorbeert elektromagnetische straling en stimuleert een diepe en inzichtgevende meditatie. Fysiek helpt Sodaliet bij klachten van keel, hals, strottenhoofd en stembanden. Werkt het koortsverlangens, bloeddrukverlagen en verkoelend.

Sodaliet is geschikt voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Ontstaan

Sodaliet ontstaat meestal in stollingsgesteenten, zoals syeniet en nefelien syeniet, die rijk zijn aan het mineraal veldspaat. Het vormt zich in het laatste stadium van het stollingsproces, wanneer het gesteente afkoelt en er vloeistoffen met silica (SiO2) vrijkomen. Deze silica-rijke vloeistoffen reageren met het aanwezige veldspaat en vormen zo het mineraal sodaliet.

Het ontstaan van sodaliet is een complex proces dat gebeurt over een lange periode van tijd. Het vereist specifieke chemische omstandigheden en de aanwezigheid van bepaalde elementen, zoals natrium, aluminium, silicium en chloor. Het is ook mogelijk dat hydrothermale processen betrokken zijn bij de vorming van sodaliet, waarbij warme wateroplossingen mineralen in het gesteente kunnen veranderen.

De blauwe kleur van sodaliet wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van het element aluminium in combinatie met het element silicium in het kristalrooster van het mineraal. Het aluminium en silicium absorberen bepaalde golflengtes van licht, voornamelijk in het oranje en rood gebied van het spectrum, waardoor het blauwe licht wordt gereflecteerd en de steen een blauwe kleur krijgt. De aanwezigheid van andere elementen en onzuiverheden kan variaties in de kleur van sodaliet veroorzaken, zoals witte calciet-aders of tinten van grijs of groen.

Naamgeving

Sodaliet dankt zijn naam aan het hoge gehalte aan natrium (Na) dat het mineraal bevat. Het woord ‘sodaliet’ is namelijk afgeleid van het Latijnse woord ‘sodanum’ wat ‘natrium’ betekend en het Griekse woord ‘lithos’ wat ‘steen’ betekend.

Verzorging

Sodaliet is een redelijk harde en duurzame steen en vereist niet veel speciale zorg.

Sodaliet kan worden gereinigd door het onder stromend water te spoelen en vervolgens voorzichtig droog te deppen met een zachte doek. Het kan ook worden gereinigd en opgeladen met behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.

Vindplaats

Kan worden gevonden op verschillende plaatsen over de hele wereld, waaronder delen van Canada, Rusland, Brazilië, de Verenigde Staten, Namibië en India.

Beschikbaarheid

Sodaliet is relatief veel voorkomend en kan wereldwijd gevonden worden, dus het wordt over het algemeen niet beschouwd als zeldzaam. Sodaliet kan echter wel variëren in kwaliteit en grootte en sommige zeldzame vormen, zoals kristallen met inwendige insluitsels, exemplaren met een diepe blauwe kleur of kristallen van uitzonderlijk grote omvang, kunnen wel kostbaar zijn.

Eigenschappen

Samenstelling: Na4(Si3Al3)O12Cl
Hardheid: 5 – 6
Dichtheid: 2.1 – 2.3

Passend bij Sodaliet

Chakra's
Chakra
Keel
Chakra
Derde Oog
Elementen
Element
Lucht
Planeten
Planeet
Venus
Sterrenbeelden
Sterrenbeeld
Boogschutter
23 nov. - 21 dec.
Aanmelden voor wachtlijst Ontvang eenmalig een mail zodra dit artikel weer leverbaar is. Houd er rekening mee dat het artikel niet altijd weer terug op voorraad komt.
[]