Wereldwijde Verzending 🌍 l Brievenbus: €4,95 – Pakket: €6,95 🇳🇱

Zoek

Valkenoog - Blauwe Tijgeroog

Uiterlijke kenmerken

Kent een blauwgrijze tot groengrijze kleur, is over het algemeen opaak en heeft een glasachtige glans.

Kernwoorden

Remmend • Aardend • Inzichtgevend • Slachtofferhouding verminderen

Mate van zeldzaamheid

Veel voorkomend.

Werkingen

Valkenoog werkt remmend, aardend en inzichtgevend. Helpt om een stap je terug te doen en naar het grotere plaatje te kijken. Remt overmatige angst, emoties, agressie en stemmingswisselingen. Remt de energiestroom. Helpt om beperkende gedrag- en denkpatronen te doorbreken en pessimisme en een slachtofferhouding te verminderen. Geeft inzicht in je levenspad en helpt bij het nemen van beslissingen. Valkenoog heeft fysiek een positieve werking op de bloedvaten, darmen en de benen.

Het is verstandig valkenoog nooit langer dan een week onafgebroken te dragen, vanwege de remmende werking op de energiestroom in het lichaam.

Valkenoog is geschikt voor kinderen vanaf ca. 2 jaar.

Ontstaan

Valkenoog is een variant van tijgeroog en ontstaat doordat mineralen onder specifieke omstandigheden groeien en kristalliseren. In het geval van valkenoog is de groei en vorming gerelateerd aan de aanwezigheid van crocidoliet, een vezelachtige variant van amfibool, en kwarts.

Tijdens het vormingsproces komen crocidoliet-vezels in contact met het zich vormende kwarts. Deze vezels worden opgenomen in het groeiende kwarts en vormen een parallelle, vezelachtige structuur binnen het gesteente. Na verloop van tijd en onder de juiste druk- en temperatuuromstandigheden, ondergaat de crocidoliet een transformatie waarbij het wordt vervangen door kwarts. Dit proces staat bekend als pseudomorfisme, waarbij de oorspronkelijke chemische samenstelling wordt behouden maar het mineraal zelf wordt omgezet in een ander mineraal.

Deze vervanging van crocidoliet door kwarts behoudt de vezelachtige structuur en creëert het optische fenomeen dat bekend staat als chatoyancy of het ‘kattenoogeffect’. Wanneer licht op de valkenoogsteen valt, wordt het gebroken en gereflecteerd door de vezelstructuur, wat resulteert in een karakteristieke blauwachtige glans die over het oppervlak lijkt te bewegen.

Naamgeving

De naam valkenoog is afgeleid van de visuele overeenkomst tussen de steen en het oog van een valk of havik. Een andere, minder voorkomende benaming is dan ook haviksoog.

Omdat valkenoog een variant van tijgeroog is wordt de naam blauwe toermalijn ook wel eens gebruikt.

Verzorging

Valkenoog is een relatief harde en duurzame steen en vereist niet veel speciale zorg.

Valkenoog kan worden gereinigd door het onder stromend water te spoelen en vervolgens voorzichtig droog te deppen met een zachte doek. Het kan ook worden gereinigd en opgeladen met behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.

Vindplaats

Valkenoog kan worden gevonden in verschillende delen van de wereld, waaronder landen zoals Zuid-Afrika, Australië, India, Brazilië, Canada, de Verenigde Staten en Namibië.

Beschikbaarheid

Valkenoog is relatief veel voorkomend en kan wereldwijd gevonden worden, dus het wordt over het algemeen niet beschouwd als zeldzaam. Valkenoog kan echter wel variëren in kwaliteit en grootte en sommige zeldzame vormen, zoals kristallen met inwendige insluitsels of kristallen van uitzonderlijk grote omvang, kunnen wel kostbaar zijn.

Eigenschappen

Samenstelling: SiO2
Hardheid: 7
Dichtheid: 2.6

Passend bij Valkenoog

Chakra's
Chakra
Wortel
Chakra
Sacraal
Chakra
Zonnevlecht
Chakra
Hart
Chakra
Keel
Chakra
Derde Oog
Chakra
Kruin
Elementen
Element
Aarde
Element
Vuur
Planeten
Planeet
Zon
Sterrenbeelden
Sterrenbeeld
Leeuw
23 juli - 22 aug.
Sterrenbeeld
Boogschutter
23 nov. - 21 dec.
Sterrenbeeld
Steenbok
22 dec. - 20 jan.
Aanmelden voor wachtlijst Ontvang eenmalig een mail zodra dit artikel weer leverbaar is. Houd er rekening mee dat het artikel niet altijd weer terug op voorraad komt.
[]