Stierenoog - Rode tijgeroog
Uiterlijke kenmerken
Kent een donkerbruine tot rode kleur met een kenmerkend patroon van strepen en banden. Door de lichtreflectie krijgt het soms een glanzend of glinsterend effect. De steen heeft over het algemeen een zijdeachtige glans.
Kernwoorden
Beschermend • Inzicht • Overzicht • Doelen bereiken • Kracht • Moed • Vertrouwen
Mate van zeldzaamheid
Weinig voorkomend.
Werkingen
Een beschermende steen die de aandacht naar binnen richt en naar het grotere geheel. De steen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. Helpt om afstand te nemen, het overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken. Tijgeroog kan kracht, moed en vertrouwen bieden in moeilijke periodes en helpen met interne conflicten, dilemma’s, twijfel en besluiteloosheid. Bevordert rust, werkt pijnstillend en helpt bij overprikkeling van het zenuwstelsel. Heeft een positieve invloed op astma, de ogen, de keel en de geslachtsorganen. Kan een nuttige steen zijn bij mensen met persoonlijkheidsstoornissen en depressies.
Rode tijgeroog is geschikt voor kinderen vanaf ca. 2 jaar.
Ontstaan
Tijgeroog ontstaat door een metamorfoseproces van het vezelachtige mineraal crocidoliet, dat een variant is van asbest. Onder hoge druk en temperatuur in de aardkorst wordt crocidoliet omgezet in kwarts, terwijl de vezelstructuur behouden blijft. Tijdens dit proces worden ook insluitsels van andere mineralen opgenomen, zoals limoniet en hematiet, wat resulteert in het karakteristieke uiterlijk van tijgeroog met gouden, bruine en gele banden en een glanzende chatoyantie. Dit unieke optische effect geeft de edelsteen zijn naam, die doet denken aan het schitteren van het oog van een tijger.
Rode tijgeroog ontstaat door de oxidatie van ijzerhoudende mineralen in tijgeroog. Wanneer tijgeroog wordt blootgesteld aan langdurige warmte en oxidatieprocessen, ondergaan de ijzerhoudende mineralen in de insluitsels veranderingen. Dit leidt tot de vorming van rode en roestbruine tinten, wat resulteert in de kenmerkende rode tijgeroog met zijn roodachtige, bruine en goudkleurige banden en glans.
Het is belangrijk om op te merken dat rode tijgeroog van nature gevormd kan worden, maar in die hoedanigheid erg zeldzaam is. Het kan daarom voorkomen dat gouden tijgeroog verhit wordt om de rode tinten te accentueren.
Naamgeving
Tijgeroog wordt zo genoemd omdat de steen een lichtreflectie heeft die aan het oog van een tijger doet denken. Dit spleetvormig lichteffect heet chatoyeren. Rood verwijst in dit geval naar de kleur.
Rode tijgeroog wordt in de detailhandel ook wel eens stierenoog of kattenoog genoemd. Kattenoog is echter ook een benaming die wordt gegeven aan een grijze variant kwarts en een geelgroene beryl soort en kan daarom voor verwarring zorgen.
Verzorging
Tijgeroog is een relatief harde en duurzame steen en vereist niet veel speciale zorg.
Tijgeroog kan worden gereinigd door het onder stromend water te spoelen en vervolgens voorzichtig droog te deppen met een zachte doek. Het kan ook worden gereinigd en opgeladen met behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Vindplaats
Rode tijgeroog wordt gevonden in verschillende delen van de wereld, maar de bekendste bronnen zijn gelegen in Zuid-Afrika en Australië. In Zuid-Afrika wordt rode tijgeroog vaak gevonden in de regio van de Noord-Kaap en de provincie West-Kaap. In Australië zijn de voornaamste locaties van rode tijgeroog te vinden in de deelstaat West-Australië, in de Pilbara-regio. Andere mogelijke vindplaatsen zijn onder meer India, Brazilië en de Verenigde Staten.
Beschikbaarheid
Rode tijgeroog is relatief zeldzaam in vergelijking met de reguliere tijgeroogvariëteit. Hoewel tijgeroog als geheel niet bijzonder zeldzaam is, komen de rode kleurschakeringen minder vaak voor. Om de beschikbaarheid te vergroten kan het daarom voorkomen dat gouden tijgeroog verhit wordt om de rode tinten te accentueren en zo rode tijgeroog te vormen.
Eigenschappen
Samenstelling: SiO2
Hardheid: 7
Dichtheid: 2.6