Blauwe Apatiet
Uiterlijke kenmerken
Donkerblauw tot lichtblauw van kleur. Doorzichtige, soms fluorescerende, steen met een glasachtige tot half harsachtige glans.
Kernwoorden
Zelfexpressie • Groei & Ontwikkeling • Openheid • Extravert • Motiverend & Activerend • Creativiteit
Mate van zeldzaamheid
Relatief veel voorkomend.
Werkingen
Blauwe apatiet stimuleert zelfexpressie en geestelijke, spirituele en lichamelijke groei en ontwikkeling. De steen maakt meer open, extravert, sociaal en levendig, werkt daarnaast motiverend en activerend. Apatiet vergroot de behoefte aan avontuur en afwisseling en bevordert de creativiteit. Heeft ook een positief effect op de spirituele vaardigheden en meditatie. Blauwe apatiet werkt verder kalmerend en brengt de geest in balans. De steen vermindert agressie en negatieve emoties draagt bij aan het versterken van de concentratie. Fysiek werkt apatiet vitaliserend en stimuleert het celgroei, groei van kraakbeen, botten, tanden en de opname van calcium. Apatiet kent een positieve werking op artritis, artrose, gewrichtsklachten en botbreuken.
Blauwe apatiet is geschikt voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.
Ontstaan
Blauwe apatiet ontstaat doorgaans als gevolg van hydrothermale processen, waarbij warm water dat rijk is aan mineralen door scheuren en spleten in gesteente stroomt. Het water bevat opgeloste calcium- en fosfaationen, die neerslaan en kristalliseren in de spleten en scheuren. Dit proces kan plaatsvinden in verschillende soorten gesteente, waaronder magmatische, metamorfe en sedimentaire gesteenten.
Sommige blauwe apatiet kan ook worden gevormd door pegmatietische processen, waarbij gesmolten magma langzaam afkoelt en kristalliseert in scheuren en spleten van het omliggende gesteente. Dit kan leiden tot de vorming van grote kristallen.
De uiteindelijke kleur van blauwe apatiet is afhankelijk van de specifieke chemische samenstelling en de omstandigheden van de vorming, waaronder de druk, temperatuur en de aanwezigheid van andere mineralen. Apatiet is een fostfaatmineraal, komt veel voor en bestaat in meerdere kleuren. Zo kan het grijs tot wit, geel, groen, blauw, violet of roze zijn. De samenstelling kan namelijk verschillen.
De algemene chemische formule van chloor- en fluorhoudend calciumfosfaat is Ca5(PO4)3(F,CI,OH). Meestal wordt in apatiet zowel fluor, chloor als hydroxyl aangetroffen. Omdat het verschil tussen deze drie mineralen moeilijk te zien kan zijn worden ze vaak samen beschouwd als apatiet. Er zijn echter gevallen bekend waarin de edelsteen compleet uit een van deze drie componenten bestond.
Naamgeving
Blauwe apatiet is vernoemd naar het Griekse woord “apatè”, wat “bedrog” betekent, omdat het mineraal vaak wordt verward met andere edelstenen, zoals beryl, topaas en aquamarijn. Het woord “apatiet” werd voor het eerst gebruikt door de Duitse mineraloog Abraham Gottlob Werner in 1786 om een groep van calciumfosfaatmineralen te beschrijven. De term “blauwe apatiet” verwijst specifiek naar een variëteit van apatiet die een intense blauwe kleur heeft.
Verzorging
Apatiet kan het beste niet (te veel) in contact komen met water. Het is een zachte steen die gevoelig is voor krassen, slijtage en corrosie, vooral als het wordt blootgesteld aan zure of alkalische oplossingen. Daarom is het het beste om apatiet voorzichtig schoon te maken met een droge doek en het niet te laten weken in water of chemicaliën.
Reinigen en opladen kan ook met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Vindplaats
Brazilië, Canada, Duitsland, Madagaskar, Marokko, Mexico, Portugal, Rusland, Verenigde Staten, India, Sri Lanka, Pakistan & Kenia.
Beschikbaarheid
Blauwe apatiet is relatief veel voorkomend en kan worden gevonden op verschillende locaties over de hele wereld. Hoewel het niet als zeldzaam kan worden beschouwd, kunnen stukken van hoge kwaliteit met intense blauwe kleuren en een goede transparantie wel zeldzaam zijn en hogere prijzen hebben.
Eigenschappen
Samenstelling: Ca5(PO4)3(F,CI,OH)
Hardheid: 5
Dichtheid: 3.2