Malachiet
Uiterlijke kenmerken
Geelgroen tot zwartgroen van kleur en is vaak doorschijnend met een glasachtige tot zijdeglans. Vertoond (vaak) een opvallend patroon van strepen en cirkels.
Kernwoorden
Beschermend • Balans • Maakt weerbaar • Empathie • Begrip • Gelijkwaardige relaties • Zelfgenezend vermogen
Mate van zeldzaamheid
Veel voorkomend.
Werkingen
Een steen met een krachtige werking. Beschermt tegen straling, vervuiling, ongevallen, negatieve energie en gevaar. Brengt daarnaast emotionele balans en stabiliteit en maakt weerbaarder. Malachiet kan helpen bij het verminderen van angst en kan onderdrukte gevoelens naar boven brengen. Versterkt empathie en begrip en stimuleert gelijkwaardige en gezonde relaties. Fysiek heeft de steen een positief effect op astma, artritis en artrose. Werkt ontgiftend, bloeddrukverlagend en versterkt het zelfgenezend vermogen van het lichaam.
Malachiet is geschikt voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.
Ontstaan
Malachiet is een koperhoudend mineraal dat voornamelijk wordt gevormd door hydrothermale processen en neerslag uit oplossingen. Het ontstaat meestal in de buurt van koperertsen en wordt gevonden in oxidatiezones van koperafzettingen.
Het proces begint met de aanwezigheid van koperhoudende vloeistoffen die reageren met het omliggende gesteente. De opgeloste koperionen combineren zich met koolstofdioxide en carbonaten in het gesteente, zoals calciet, en vormen zo malachiet. Het mineraal kan zich vervolgens afzetten in aders, spleten en andere holtes in het gesteente.
De karakteristieke groene kleur van malachiet wordt veroorzaakt door het gehalte aan koper en de aanwezigheid van andere elementen en verontreinigingen. Verschillende omgevingsfactoren, zoals temperatuur, druk en chemische samenstelling, beïnvloeden de uiteindelijke vorming en kristalstructuur van malachiet.
Naamgeving
De naam is afgeleid van het Griekse woord ‘malache’, wat ‘groene steen’ betekent. Deze naam verwijst naar de kenmerkende groene kleur van het mineraal. De oude Grieken en Romeinen gebruikten de term al om een groene steen aan te duiden, maar het was pas in de 18e eeuw dat de naam specifiek werd geassocieerd met het mineraal dat we vandaag de dag als malachiet kennen.
Verzorging
Kan het beste niet (te veel) in contact komen met water. Het is een zachtere steen die gevoelig kan zijn voor krassen, slijtage en corrosie, vooral als het wordt blootgesteld aan zure of alkalische oplossingen. Daarom is het het beste om malachiet voorzichtig schoon te maken met een droge doek en het niet te laten weken in water of chemicaliën.
Reinigen en opladen kan ook met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Malachiet kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.
Omdat de steen veel negatieve energie absorbeert is geregeld reinigen aan te raden.
Vindplaats
Wordt op verschillende plaatsen over de hele wereld gevonden. Enkele bekende vindplaatsen zijn Rusland, Congo, Zambia, Namibië, Mexico, Australië, de Verenigde Staten en Kazachstan.
Beschikbaarheid
Is relatief veel voorkomend en kan op vele plekken gevonden worden, dus het wordt over het algemeen niet beschouwd als zeldzaam. Malachiet kan echter wel variëren in kwaliteit en grootte en sommige zeldzame vormen, zoals kristallen met inwendige insluitsels of kristallen van uitzonderlijk grote omvang, kunnen wel kostbaar zijn.
Eigenschappen
Samenstelling: Cu2(CO3)(OH)2
Hardheid: 4 – 5
Dichtheid: 2.9