Ammoniet
Uiterlijke kenmerken
Ammoniet fossielen zijn spiraalvormige, vrij platte, schelpen van een uitgestorven inktvissen soort die uitgestorven is. Ze zijn bruinig van kleur.
Kernwoorden
Levenskracht • Aarde Healing • Aarde-energie • Karma • Vorige levens • Innerlijke wijsheid
Mate van zeldzaamheid
Erg veel voorkomend.
Werkingen
Ammoniet kent een extreem sterke aarde-energie; de energie van groei en expansie, voeding en gezondheid en een nieuw begin. Ze verhoogt de vitaliteit, brengt overvloed en zorgt ervoor dat we (lichamelijk) blijven groeien. Het is een van de weinige edelstenen die zo verbonden is met de oude levenskracht-energie en geeft de mogelijkheid deze kracht te kanaliseren naar het heden. Net als versteend hout en orthoceras leefde de ammonieten in een andere wereld dan die van vandaag. Ze stralen een energie uit van kracht, doorzettingsvermogen en levensduur.
Daarnaast worden ze gezien als een symbool van evolutie en transformatie, omdat hun schelpen, met de kenmerkende spiraalvorm, de suggestie wekken van een continu en oneindig proces. Ook zijn ze erg bruikbaar als hulpmiddels bij meditaties en bij het vergroten van de innerlijke wijsheid, omdat hun spiraalvormige patroon kan worden geassocieerd met het doorbreken van patronen en het openen van nieuwe wegen. Daarnaast kent ammoniet een positieve invloed op stress en negatieve emoties, het geheugen, de concentratie en de creativiteit.
Ammoniet is geschikt voor kinderen.
Ontstaan
Ammonieten zijn uitgestorven weekdieren die leefden tijdens het Mesozoïcum, ongeveer 400 miljoen jaar geleden. Het waren in zee levende, nautilus-achtige dieren met een uitwendig skelet dat bestond uit de kenmerkende spiraalvormige schelp. Die schelp was opgebouwd uit kamers, zodat ze hun drijfvermogen konden reguleren en zich gemakkelijk door het water konden bewegen.
Ze ontstaan uit een bevruchte eicel van een ammoniet-moeder die leefde in de oceaan. De eicel ontwikkelt zich tot een klein organisme dat steeds verder groeit door voedingstoffen op te nemen uit het water. Om zich te beschermen tegen roofdieren en om beter te kunnen drijven ontwikkelt dit organisme een spiraalvormige schelp. Deze schelp ontstaat door afgifte van kalk uit de mantel en naarmate deze groeit, ontstaan er steeds meer kamers in de schelp.
De ammoniet had een relatief korte levensduur van enkele jaren tot enkele tientallen jaren. Na zijn dood, zonk de schelp naar de bodem van de oceaan en werd deze bedenkt door sedimenten. In de loop van miljoenen jaren kunnen deze sedimenten worden samengeperst tot gesteente, waarbij de schelp van de ammoniet wordt gefossiliseerd.
Ze kwamen in veel verschillende maten voor, van slechts enkele millimeters tot enkele meters in diameter. De ammoniet stierf uit aan het einde van het Krijt-tijdperk, ongeveer 65 miljoen jaar geleden, tijdens de massa-extinctie die ook de dinosauriërs uitroeide.
Naamgeving
De ammoniet dankt zijn naam aan de oude Griekse god Ammon, die werd afgebeeld met hoorns die veel lijken op de spiraalvormige schelpen. De Griekse stad Siwa, in de buurt van de westelijke grens met Egypte, was een belangrijke religieuze plek voor de verering van de god Ammon, in het oude Griekenland werden de fossiele schelpen die in de woestijn van Egypte werden gevonden dan ook vaak ‘de hoorns van Ammon’ genoemd. Later, in de 19de eeuw werden de fossielen bekend onder de naam ammonieten.
Verzorging
Reiniging met stromend water is af te raden. Reinigen en opladen kan wel met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Omdat ammoniet poreus kan zijn, kan het verkleuren of beschadigd raken als het in contact komt met agressieve chemicaliën, zoals schoonmaakmiddelen of parfums.
Vindplaats
Ammonieten kunnen worden gevonden over de hele wereld, maar komen vooral voor in sedimentaire gesteenten die miljoenen jaren oud zijn. Enkele bekende vindplaatsen van ammonieten zijn de kalkstenen van de Jura- en Krijtperiode in Europa, met name in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Andere bekende vindplaatsen zijn de Amerikaanse staat Colorado en de Canadese provincie Alberta. In het noordwesten van Madagaskar zijn ook veel fossielen van ammonieten te vinden.
Beschikbaarheid
Ammonieten zelf zijn uitgestorven en komen niet meer voor in de moderne tijd. De fossielen zijn echter over het algemeen niet zeldzaam en worden op verschillende plaatsen over de hele wereld gevonden. De algemene beschikbaarheid hangt af van verschillende factoren, zoals de ouderdom van de gesteenten en de geologische omstandigheden die nodig zijn voor hun bewaring.
Sommige soorten ammonieten zijn zeldzamer dan andere, en sommige zeer zeldzame ammonieten kunnen een hoge waarde hebben voor verzamelaars en musea. De zeldzaamheid en de waarde kunnen ook afhangen van hun grootte, de kwaliteit van de bewaring en de mate waarin ze zijn bewerkt of gepolijst. Over het algemeen zijn ammonietfossielen echter relatief gemakkelijk te vinden en te verkrijgen in winkels voor mineralen en fossielen, vooral in gebieden met een rijke geologische geschiedenis.
Eigenschappen
Samenstelling: In de basis Ca(CO3), maar kan sterk wisselen, afhankelijk van de vindplaats
Hardheid: 3 – 9