Aragoniet
Uiterlijke kenmerken
De kleur varieert van rood, bruin tot wit en doorzichtig. De getrommelde steen is meestal bruiner van kleur, met een typisch bandenspel van lichte en donkere patronen.
Kernwoorden
Aardend • Stabiliserend • Kalmerend • Evenwicht • Verwarmend • Kracht en ondersteuning
Mate van zeldzaamheid
Veel voorkomend.
Werkingen
Aragoniet werkt aardend, kalmerend en stabiliserend. De steen helpt je om even tot rust te komen en werkt daarom goed bij stress. De steen hersteld het evenwicht bij een te snelle lichamelijke of spirituele ontwikkeling en werkt hiermee goed tegen overbelasting. Het kent een kalmerende werking bij onrust, spanningen en (over)gevoeligheid. Biedt kracht en ondersteuning en bevordert tolerantie, geduld, de concentratie en flexibiliteit. Fysiek kent de steen een verwarmende werking, waarbij het kan helpen bij kramp, verkoudheid, de spijsvertering en het imuunsysteem.
Aragoniet is geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.
Ontstaan
Aragoniet kan op verschillende manieren ontstaan, maar meestal vormt het zich in mariene omgevingen onder hoge druk en temperaturen. Het wordt gevormd door de afzetting van calciumcarbonaat uit het water door organismen zoals koralen, schelpdieren, en zee-egels.
In sommige gevallen kan aragoniet ook gevormd worden door de afzetting van calciumcarbonaat uit water dat rijk is aan bicarbonaat. Deze bicarbonaat wordt gevormd wanneer regenwater koolstofdioxide opneemt uit de atmosfeer en vervolgens reageert met rotsen die calcium bevatten. Deze reactie produceert bicarbonaat dat uiteindelijk in rivieren en oceanen terechtkomt, waar het kan bijdragen aan de vorming van aragoniet.
Aragoniet kan ook voorkomen als een afzetting in grotten en ondergrondse holtes, waar het gevormd wordt door de neerslag van calciumcarbonaat uit water. Deze vorming van aragoniet door neerslag gebeurt meestal langzaam, en kan resulteren in stalactieten en stalagmieten.
Naamgeving
Aragoniet is vernoemd naar de Spaanse regio Aragon, waar het voor het eerst werd ontdekt en beschreven door de Spaanse mineraloog D. Ignacio de Asso y del Rio in 1792. De naam werd later officieel toegewezen aan het mineraal door de Duitse mineraloog Abraham Gottlob Werner.
Verzorging
Aragoniet kan het beste niet (te veel) in contact komen met water. Het is een zachte steen die gevoelig is voor krassen, slijtage en corrosie, vooral als het wordt blootgesteld aan zure of alkalische oplossingen. Daarom is het het beste om de edelsteen voorzichtig schoon te maken met een droge doek en het niet te laten weken in water of chemicaliën.
Reinigen en opladen kan ook met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Vindplaats
Aragoniet kan wereldwijd gevonden worden in verschillende landen, waaronder Spanje, Frankrijk, Mexico, de Verenigde Staten, China, Marokko, Peru en Australië. Het wordt vaak gevonden als onderdeel van gesteenten en kan ook worden gevonden in grotten en op het oppervlak van de aarde in de buurt van vulkanische activiteit.
In sommige gevallen kan aragoniet gevonden worden als afzettingen op de bodem van de oceaan.
Beschikbaarheid
Het is een vrij algemeen mineraal en komt voor in veel verschillende geologische omgevingen. Het wordt gevonden in mariene sedimenten, kalksteenformaties, grotten, geothermische bronnen en zelfs in sommige meteorieten. Omdat het zo wijdverspreid is, wordt aragoniet over het algemeen niet beschouwd als een zeldzaam mineraal.
Eigenschappen
Samenstelling: Ca(CO3)
Hardheid: 3.5 – 4
Dichtheid: 3