Borniet
Uiterlijke kenmerken
Vaak bronsgele steen met opvallende blauwe, paarse, groene, gele en oranje geïriseerde aanloopkleuren. Het heeft een metaalachtige glans. Kan ook voorkomen in de vorm van ingebedde korrels in gesteente, waarbij het eruit kan zien als aderen of vlekken.
Kernwoorden
Kracht • Vertrouwen • Inzichten • Optimisme • Positiviteit • Vitaliserend • Chakra’s balanceren
Mate van zeldzaamheid
Relatief weinig voorkomend.
Werkingen
Borniet geeft kracht en vertrouwen en maakt vrolijk. Het geeft inzichten voor en vertrouwen in het leven. Geeft je het gevoel dat je op je plek bent en maakt daarmee optimistisch en positief. Het activeert de chakra’s, zodat ze in balans kunnen komen. Dit proces kan vitaliserend werken, waardoor negatieve energie gemakkelijker is af te voeren uit je systeem. Fysiek kent borniet een ontstekkingsremmende werking, is het koortsverlagend en stimuleert het de circulatie van het bloed. Kan ook een gunstig effect hebben op artritis en artrose.
Borniet is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
Ontstaan
Borniet ontstaat ondergronds in hydrothermale aders. Het vormt zich door de neerslag van koper, ijzer, zwavel en andere mineralen uit hete, metaalhoudende vloeistoffen die door barsten en spleten in gesteente worden geperst. Borniet wordt vaak gevonden in samenhang met andere koperhoudende mineralen, zoals chalcopyriet, en kan kleurrijke en complexe kristalvormen vormen.
Op uiterlijk gebied heeft borniet ook veel weg van chalcopyriet, maar borniet heeft meer koper in verhouding tot ijzer dan chalcopyriet, waardoor het vaak een iriserende, paars-blauwe glans heeft. Chalcopyriet heeft daarentegen een grotere verhouding ijzer ten opzichte van koper en heeft een meer koper-gele glans dan bij borniet het geval is.
Naamgeving
De naam borniet is afgeleid van de Oostenrijkse mineraloog Ignaz von Born, die wordt beschouwd als een van de grondleggers van de mineralogie. Borniet is in 1725 door Johann Gottlob Lehmann ontdekt in de buurt van Freiberg, Duitsland. De steen krijgt ook wel eens de naam ‘Pauwenerts’ of ‘Peacock Pyriet’.
Verzorging
De steen is gevoelig voor water en kan corroderen als het wordt blootgesteld aan water of vochtige omgevingen. Het is daarom belangrijk om borniet droog te houden en te beschermen tegen water. Ook contact met agressieve chemicaliën, zoals schoonmaakmiddelen of parfums is af te raden.
Reinigen en opladen kan wel met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Borniet is verder niet giftig. Het is echter wel een mineraal dat koper en ijzer bevat en kan daardoor bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken als het in contact komt met de huid. Het is aanbevolen om handschoenen te dragen bij het hanteren van borniet.
Vindplaats
Het wordt wereldwijd gevonden in verschillende landen, waaronder Rusland, Kazachstan, Bolivia, de Verenigde Staten, Australië, Zambia en Zuid-Afrika. In Rusland zijn de grootste en meest bekende bronnen van borniet te vinden in de regio’s van Norilsk-Talnakh en de Oeral.
Beschikbaarheid
Borniet is een relatief zeldzaam mineraal, maar het kan wel op verschillende plaatsen ter wereld worden gevonden. Het is echter niet zo wijdverspreid als sommige andere mineralen en de hoeveelheid ervan die beschikbaar is, is beperkter. Dit kan leiden tot hogere prijzen voor borniet, vooral als het van hoge kwaliteit is.
Eigenschappen
Samenstelling: Cu5FeS4
Hardheid: 3 – 3.25
Dichtheid: 4.9 – 5.3