Gabbro - Blizzard Stone
Uiterlijke kenmerken
Meestal een zwarte of donkergrijze kleur, maar kan ook variaties vertonen met groenige, bruine of blauwige tinten. Is meestal ondoorzichtig met een matte glans.
Kernwoorden
Aardend • Stabiliserend • Helderziendheid • Scherpte geest • Spirituele en fysieke ontwikkeling
Mate van zeldzaamheid
Veel voorkomend.
Werkingen
Het is een goede steen om te dragen ter ondersteuning van een (geleidelijke) spirituele en fysieke ontwikkeling. Het kent een aardende en stabiliserende werking en werkt balancerend voor de chakra’s en energiebanen in het lichaam, ook voor Kundalini energie is gabbro een mooie geleider. Het werkt vergrotend op het aura en brengt een stabiele basis voor spirituele groei. Past tevens goed bij het derde oog, waardoor gabbro bijdraagt aan helderziendheid en het vermogen om energie waar te nemen in de wereld. Brengt je beter in contact met engelen en gidsen en brengt helderheid voor de geest. Fysiek kent gabbro een positieve werking op het hart en de bloedvaten en de zuurstofopname.
Gabbro is geschikt voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.
Ontstaan
Gabbro ontstaat door de langzame stolling van magma die diep onder het aardoppervlak plaatsvindt. Wanneer magma langzaam afkoelt en stolt, hebben de mineralen in het gesteente de tijd om te groeien en kristallen te vormen. Dit resulteert in een fijnkorrelige textuur van gabbro. Het gesteente wordt meestal geassocieerd met magmatische intrusies, zoals batholieten en diepe magmareservoirs. Gabbro kan ook worden gevonden als onderdeel van oceaanische korst, waar het wordt gevormd door het stollen van magma onder de zeebodem.
Het is een stollingsgesteente dat vaak een combinatie van de mineralen chloriet, serpentijn, granaat, pyroxeen, peridoot, hercyniet, magnetiet, biotiet en witte veldspaat zal bevattten.
Naamgeving
De naam komt uit het Italiaans, wat verwijst naar een soort donkergrijze, grofkorrelige steen. Het woord ‘gabbro’ zelf is mogelijk afgeleid van het Latijnse woord ‘gabbra’ dat ‘steengroeve’ betekent. De term werd voor het eerst gebruikt door de Italiaanse geoloog Michele de Fioravanti in de 18e eeuw om een bepaald type donker, dicht en grofkorrelig gesteente te beschrijven dat vaak voorkomt in de regio Ligurië in Italië, waar veel groeves te vinden waren. Sindsdien wordt de naam wereldwijd gebruikt om een specifiek type dieptegesteente aan te duiden.
Gabbro noemt men ook wel eens ‘Blizzard Stone’. Een informele term die soms wordt gebruikt om een specifieke variëteit van gabbro-gesteente te beschrijven. De naam verwijst naar de visuele gelijkenis van het gesteente met een besneeuwd landschap tijdens een sneeuwstorm, vanwege de combinatie van donkere basaltische structuren met lichte veldspaatinsluitsels. Het is belangrijk op te merken dat ‘Blizzard Stone’ geen officiële geologische term is, maar eerder een informele benaming die wordt gebruikt in de edelsteen- en mineraalhandel.
Verzorging
De edelsteen is over het algemeen een dicht en niet-poreus gesteente, wat betekent dat het over het algemeen goed bestand is tegen water. Het heeft van nature een lage waterabsorptie, waardoor het minder gevoelig is voor wateropname en het daarmee gepaard gaande risico op schade, zoals uitzetting of afbrokkeling.
Gabbro kan worden gereinigd door het kort onder stromend water te spoelen en vervolgens voorzichtig droog te deppen met een zachte doek. Het kan ook worden gereinigd en opgeladen met behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Vindplaats
Vindplaatsen zijn, onder andere, Noorwegen, Schotland, Italië, de Verenigde Staten (zoals in Californië en Minnesota) en Australië
Beschikbaarheid
De edelsteen is veel voorkomend en kan wereldwijd gevonden worden, dus het wordt over het algemeen niet beschouwd als zeldzaam. Gabbro kan echter wel variëren in kwaliteit en grootte en sommige zeldzame vormen, zoals kristallen van uitzonderlijk grote omvang, kunnen wel kostbaar zijn.
Eigenschappen
Samenstelling: n{SiO2} p{(K, Na)(AlSi3O8)}
Hardheid: 7
Dichtheid: 2.7 – 3.5