Gele Fluoriet
Uiterlijke kenmerken
De steen is zacht geel tot okergeel van kleur en is doorzichtig met een glasachtige glans.
Kernwoorden
Zelfvertrouwen • Structuur • Concentratie • Opbeurend • Vrije geest • Grenzen stellen
Mate van zeldzaamheid
Relatief weinig voorkomend.
Werkingen
Gele fluoriet vergroot het zelfvertrouwen en helpt structuur te brengen in ons leven. De steen geeft namelijk inzicht in beperkende gedrag- en denkpatronen en onderdrukte gevoelens. Fluoriet bevordert de concentratie, zorgt voor een snelle informatieverwerking en helpt om verbanden te leggen met de kennis die al aanwezig is. Bevordert het zelfvertrouwen, werkt opbeurend, helpt je bij het stellen van grenzen en het opkomen voor jezelf. Absorbeert en beschermt daarnaast tegen negatieve energie, reinigt elektromagnetische straling en heeft een positieve werking op stijfheid, gewrichtsproblemen en reuma. De steen is goed voor de botten, de maag en de tanden en het verlicht de pijn bij gordelroos en andere zenuwpijnen.
Gele fluoriet is geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.
Ontstaan
Fluoriet ontstaat meestal als gevolg van hydrothermale processen, waarbij warme vloeistoffen met mineralen door scheuren en breuken in de aardkorst bewegen. Deze vloeistoffen bevatten vaak opgeloste mineralen en kunnen chemische reacties aangaan met het omringende gesteente. Tijdens deze processen kunnen fluorietkristallen groeien, waarbij de aanwezigheid van fluor en andere elementen de specifieke kleur en kenmerken van de fluoriet bepalen.
Daarnaast kan fluoriet ook ontstaan als gevolg van sedimentaire processen, waarbij het gevormd wordt door de accumulatie en consolidatie van sedimenten die rijk zijn aan fluorhoudende materialen. De exacte omstandigheden en samenstelling die nodig zijn voor de vorming van fluoriet kunnen variëren, wat resulteert in verschillende kleuren en variëteiten van het mineraal. Het komt vaak in aders voor samen met bariet, kwarts en calciet.
Naamgeving
Fluoriet is vernoemd naar het Latijnse woord ‘fluere’, wat ‘stromen’ betekent. Dit heeft te maken met het feit dat fluoriet vaak wordt gevonden in gesteenteaders waarin mineralenrijke vloeistoffen hebben gestroomd.
De term ‘fluorescentie’ is op zijn beurt weer afgeleid van het mineraal fluoriet, dat bekendstaat om zijn opvallende en vaak levendige kleuren wanneer het wordt blootgesteld aan UV-licht.
Verzorging
Fluoriet kan het beste niet (te veel) in contact komen met water. Het is een zachte steen die gevoelig is voor krassen, slijtage en corrosie, vooral als het wordt blootgesteld aan zure of alkalische oplossingen. Daarom is het het beste om fluoriet voorzichtig schoon te maken met een droge doek en het niet te laten weken in water of chemicaliën.
Reinigen en opladen kan ook met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Tevens kan fluoriet verkleuren bij blootstelling aan (fel) zonlicht.
Vindplaats
Enkele bekende vindplaatsen zijn China, Mexico, Spanje, Duitsland, Peru en de Verenigde Staten.
Beschikbaarheid
Kan als relatief zeldzaam worden beschouwd, afhankelijk van de locatie en de kwaliteit van de kristallen. Hoewel fluoriet zelf vrij algemeen voorkomt, is het vinden van hoogwaardige gele fluoriet met intense kleuren en heldere transparantie iets zeldzamer. Dit maakt goed ontwikkelde en esthetisch aantrekkelijke gele fluorietkristallen vaak gewilde en waardevolle verzamelobjecten voor edelsteenkenners en liefhebbers.
Eigenschappen
Samenstelling: CaF2
Hardheid: 4
Dichtheid: 3.2