Granaat
Uiterlijke kenmerken
Heeft meestal een (diep)rode kleur, maar kan ook variëren van roodbruin tot bruinzwart, groen en oranje. Het is een heldere, doorschijnende steen met een glasachtige glans.
Kernwoorden
Kracht • Energie • Doorzettingsvermogen • Zelfvertrouwen • Wilskracht • Vitaliteit • Overlevingsdrang
Mate van zeldzaamheid
Veel voorkomend.
Werkingen
Granaat is de perfecte steen voor crisissituaties. De steen geeft namelijk kracht en energie, uithoudings- en doorzettingsvermogen. Maar ook zelfvertrouwen, wilskracht en vitaliteit. Het bevordert hoop en moed, levensvreugde en overlevingsdrang. Blokkades, weerstanden en beperkende gedrag- en denkpatronen worden verminderd door granaat. Fysiek werkt de steen positief op het zelfgenezend vermogen van het lichaam, het immuunsysteem en de opname van vitaminen en mineralen. Kent ook een positieve invloed op het bloed en de bloedsomloop, het hart en de longen.
Granaat is geschikt voor kinderen vanaf ca. 16 jaar.
Ontstaan
Granaat groeit door het proces van kristallisatie, waarbij gesmolten mineralen afkoelen en langzaam kristallen vormen. Het ontstaat meestal in metamorfe gesteenten, waarbij hoge drukken en temperaturen betrokken zijn. Het vormt zich door een combinatie van chemische processen en kristallisatie uit magma. Granaat kan ook ontstaan in hydrothermale aders en pegmatieten. De aanwezigheid van bepaalde elementen zoals aluminium, ijzer en silicium in het gesteente beïnvloedt de vorming.
Naamgeving
De edelsteen dankt zijn naam aan het Latijnse woord ‘granatum’, wat ‘granaatappel’ betekent. De naam is afgeleid van de gelijkenis tussen de rode kleur en de vorm van de granaatappelzaden. Het woord ‘granaat’ wordt ook gebruikt om naar de rode kleur te verwijzen, die doet denken aan de intense kleur van granaatappels.
Verzorging
Het is een relatief harde en duurzame steen en vereist niet veel speciale zorg.
Granaat kan worden gereinigd door het onder stromend water te spoelen en vervolgens voorzichtig droog te deppen met een zachte doek. Het kan ook worden gereinigd en opgeladen met behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Vindplaats
Enkele bekende vindplaatsen zijn onder andere India, Sri Lanka, Brazilië, Madagaskar, Tanzania en de Verenigde Staten. Deze landen staan bekend om hun productie van granaat en leveren vaak kwalitatief hoogwaardige exemplaren. Het specifieke type granaat kan ook van invloed zijn op de vindplaats, zoals almandien en pyroop (rode granaat), grossulaar en tsavoriet (groene granaat) en spessartien en hessoniet (oranje granaat), die elk hun eigen geologische locaties hebben.
Beschikbaarheid
Granaat is over het algemeen niet als zeldzaam te beschouwen. Het komt veel voor en is wijdverspreid over verschillende delen van de wereld. Er zijn verschillende variëteiten van granaat, zoals almandien, grossulaar, tsavoriet, spessartien en hessoniet, die elk hun eigen kenmerken en kleuren hebben. Hoewel sommige specifieke variëteiten of kwaliteiten van granaat misschien zeldzamer zijn dan andere, is granaat over het algemeen redelijk tot goed beschikbaar op de markt.
Eigenschappen
Samenstelling: (Mg, Ca, Fe2+, Mn2+)3(Al, Fe3+, Cr3+, V3+)2(SiO4)3
Hardheid: 6.5 – 7.5
Dichtheid: 3.5 – 4.5