Regenboog Maansteen
Uiterlijke kenmerken
Wit of grijswit van kleur met zwarte insluitsels, de steen kent een parelemoerglans met vaak een blauwe gloed.
Kernwoorden
Vrouwelijkheid • Vruchtbaarheid • Natuur • Liefde • Intuïtie • Harmoniseert de menstruatiecyclus • Spiritualiteit • Emotionele Balans
Mate van zeldzaamheid
Relatief veel voorkomend.
Werkingen
Maansteen is verbonden met de energie van de maan en het Goddelijke Vrouwelijke. Het is de belangrijkste steen ter ondersteuning van de vruchtbaarheid en bevordert intuïtie en zelfinzicht. De steen versterkt paranormale vermogens zoals mediamieke gaven en helderziendheid.
Regenboog maansteen helpt daarnaast bij het ontwikkelen van de spiritualiteit en biedt bescherming op spiritueel vlak. De steen heeft een sterk effect op slaap en dromen en helpt je om je dromen beter te herinneren. Het is een goede steen voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden en ondersteunt de zwangerschap, de bevalling en borstvoeding. Fysiek werkt maansteen ontgiftend en zorgt het voor balans in het hormonale stelsel. De steen heeft een positieve invloed op de spijsvertering, de geslachtsorganen en vermindert vochtophoping.
Regenboog maansteen is geschikt voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.
Ontstaan
Regenboog maansteen is eigenlijk een transparante of witte vorm van labradoriet. Technisch gezien is het dus geen maansteen, maar door zijn uiterlijk, kenmerkende glans en vergelijkbare werking wordt het wel vaak als regenboog maansteen aangeduid. Een andere naam is witte labradoriet.
Het ontstaat door de kristallisatie van veldspaatmineralen in vulkanische gesteenten. Tijdens het afkoelingsproces van het magma vormen zich kristallen, waarbij de specifieke interne structuur van plagioklaas wordt gevormd. De witte kleur wordt veroorzaakt door de lichtbreking en verstrooiing in de microscopische laagjes en insluitsels in het mineraal. Deze laagjes kunnen verschillende kleuren reflecteren en creëren zo het kenmerkende effect van labradoriet, bekend als labradorisatie. Het resultaat is een prachtig spel van blauwe, paarse, oranje, groene en gele tinten die lijken op een regenboog.
Naamgeving
Maansteen dankt zijn naam aan zijn bijzondere schittering en uitstraling, die doet denken aan het zachte licht van de maan. De glans van maansteen vertoont een fenomeen dat bekend staat als adularescentie, waarbij het licht op een speciale manier wordt verstrooid door de inwendige structuren van de steen. Dit geeft een zwevend, maanachtig effect aan het oppervlak van de steen, vandaar de naam maansteen.
‘Regenboog’ verwijst in dit geval naar de verschillende kleuren die waarneembaar zijn als dit mineraal licht reflecteert en weerkaatst.
Een andere benaming is dus witte labradoriet, al is deze wat minder gebruikelijk.
Verzorging
Regenboog maansteen kan het beste niet (te veel) in contact komen met water. Het is een zachte steen die gevoelig is voor krassen, slijtage en corrosie, vooral als het wordt blootgesteld aan zure of alkalische oplossingen. Daarom is het het beste om regenboog maansteen voorzichtig schoon te maken met een droge doek en het niet te laten weken in water of chemicaliën.
Reinigen en opladen kan ook met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Vindplaats
Bekende vindplaatsen zijn Sri Lanka, Australië, Mexico, Madagaskar, Polen en India.
Beschikbaarheid
Regenboog maansteen wordt over het algemeen beschouwd als minder zeldzaam dan andere varianten van maansteen. Hoewel het niet zo algemeen verkrijgbaar is als bijvoorbeeld gewone maansteen, is regenboog maansteen relatief populair en vaak redelijk goed verkrijgbaar.
Eigenschappen
Samenstelling: (Ca, Na)[Al(Al, Si)Si2O8]
Hardheid: 6 – 6.5
Dichtheid: 2.6