Rhodoniet
Uiterlijke kenmerken
Kan roze tot rood van kleur zijn en is vaak voorzien van zwarte aders. Is doorschijnend tot doorzichtig met een glasachtige tot parelmoerglans.
Kernwoorden
Wondgenezer • Kalmerend • Vermindert woede, ergernis en haat • Positief tegen zelfvernietigend gedrag en afhankelijkheid
Mate van zeldzaamheid
Relatief veel voorkomend.
Werkingen
Een krachtige wondgenezer op zowel emotioneel als fysiek vlak. Kent een kalmerende werking en helpt het hoofd koel te houden bij schokkende en extreme gebeurtenissen. Verminderd gevoelens van woede, ergernis, wraak en haat. Psychische wonden kunnen worden verzacht en de steen kent een positieve invloed op zelfvernietigend gedrag en afhankelijkheid. Fysiek geneest rhodoniet (inwendige) wonden en vermindert het littekens. Kent een gunstige werking op insectenbeten, hart, de bloedsomloop, maagzweren, botten en het gehoor.
Rhodoniet is geschikt voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.
Ontstaan
Rhodoniet ontstaat meestal als gevolg van metamorfose, een geologisch proces waarbij gesteenten onder hoge druk en temperatuur worden omgevormd, maar niet smelten. Het begint met mangaanrijke gesteenten als bron. Vloeistoffen, zoals water en opgeloste mineralen, dringen in de poriën en scheuren van gesteenten binnen, waardoor mangaan wordt getransporteerd. Onder hoge druk en temperatuur reageren deze vloeistoffen en mineralen met de aanwezige mangaan, wat resulteert in de vorming van rhodonietkristallen.
Deze kristallen groeien langzaam in het gesteente en blijven daar permanent aanwezig nadat het gesteente is afgekoeld en verhard. Naarmate het omringende gesteente door erosie wordt verwijderd, kunnen de rhodonietkristallen aan het oppervlak worden blootgesteld en als edelstenen worden ontdekt. Het gesteente kan verschillende kleuren hebben, variërend van roze tot rood, met donkere aders van zwarte mangaanoxide als kenmerkend kenmerk van rhodoniet.
Naamgeving
Rhodoniet dankt zijn naam aan het Griekse woord ‘rhodon’, wat ‘roos’ betekent, vanwege de roze tot roodachtige kleur die vaak wordt geassocieerd met deze edelsteen. De naam werd voor het eerst gegeven door de Duitse mineraloog Christoph Friedrich Jasche in 1819, toen hij de steen ontdekte in stalen ertsafzettingen in het Uralgebergte in Rusland.
Verzorging
Rhodoniet is een relatief harde en duurzame steen en vereist niet veel speciale zorg.
Het kan worden gereinigd door het onder stromend water te spoelen en vervolgens voorzichtig droog te deppen met een zachte doek. Regelmatig reinigen is aan te raden, omdat de edelsteen veel negatieve energie op kan nemen,
Rhodoniet kan ook worden gereinigd en opgeladen met behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Vindplaats
Bekende vindplaatsen zijn Zweden, Australië, India, Madagaskar, Mexico, Zuid-Afrika, Brazilië, Canada en de Verenigde Staten.
Beschikbaarheid
Rhodoniet is relatief veel voorkomend en kan wereldwijd gevonden worden, dus het wordt over het algemeen niet beschouwd als zeldzaam. Rhodoniet kan echter wel variëren in kwaliteit en grootte en sommige zeldzame vormen, zoals kristallen met inwendige insluitsels of kristallen van uitzonderlijk grote omvang of diep roze tot rode kleuren, kunnen wel kostbaar zijn.
Eigenschappen
Samenstelling: CaMn3Mn(Si5O15)
Hardheid: 6 – 7
Dichtheid: 3.6