Septarie
Uiterlijke kenmerken
Een gesteente dat bestaat uit een combinatie van mineralen. Kenmerkend uiterlijk met brede spleten of scheuren die gevuld zijn met verschillende mineralen, zoals calciet, aragoniet of chalcedoon, die vaak verschillende kleuren hebben, zoals wit, geel, bruin, grijs of oranje. Het gesteente zelf kan variëren in kleur van donkergrijs tot bruin en heeft meestal een matte tot zijdeglans.
Kernwoorden
Aardend • Kalmerend • Zuiverend • Aarde & Natuur • Daadkracht • Eigenwaarde • Tolerantie • Opbeurend
Mate van zeldzaamheid
Relatief veel voorkomend.
Werkingen
Een aardende, kalmerende en zuiverende steen die een sterke connectie heeft met de aarde en de natuur. Bevordert daadkracht, eigenwaarde, geduld en tolerantie. Septarie werkt opbeurend en creëert balans in het verstand en het gevoel, een goede steen als steuntje in de rug bij spreken voor een grotere groep mensen. Fysiek werkt de steen in op de darmen, nieren, het bloed en het hart, maar ook op de stofwisseling en seizoensgebonden depressies.
Geschikt voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.
Ontstaan
Septarie ontstaat door een natuurlijk proces dat zich voordoet in sedimentaire gesteenten. Het begint met de vorming van barsten en scheuren in modderige sedimenten op de zeebodem of in andere waterrijke gebieden. Vervolgens dringt mineraalrijk water door deze scheuren.
Het water bevat opgeloste mineralen zoals calciet of aragoniet (calciumcarbonaat) en soms ook andere mineralen zoals chalcedoon of kwarts. Na verloop van tijd droogt het water op en de mineralen kristalliseren uit, waardoor holtes gevuld worden met verschillende mineralen.
Naarmate het proces vordert, kunnen de mineralen groeien en zich samenvoegen om concentrische lagen te vormen rond de oorspronkelijke barsten. Deze lagen geven septarie zijn kenmerkende uiterlijk met patronen van bruin, geel, grijs of wit op een donkere achtergrond. Het proces van vorming kan miljoenen jaren duren, en uiteindelijk worden de modderige sedimenten omgezet in gesteente, waarbij septarie ontstaat als een nodule of concretie in het gesteente.
Naamgeving
Septarie dankt zijn naam aan het Latijnse woord ‘septum’, wat ‘scheidingswand’ betekent. Deze naam is afgeleid van de karakteristieke patronen van scheuren en scheidingslijnen die te zien zijn in het gesteente.
Verzorging
Septarie kan het beste niet (te veel) in contact komen met water. Het is een zachtere steen die gevoelig is voor krassen, slijtage en corrosie, vooral als het wordt blootgesteld aan zure of alkalische oplossingen. Daarom is het het beste om septarie voorzichtig schoon te maken met een droge doek en het niet te laten weken in water of chemicaliën.
Reinigen en opladen kan ook met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Vindplaats
Septarie kan wereldwijd gevonden worden. Enkele bekende vindplaatsen zijn Canada, de Verenigde Staten, Engeland, Spanje, Australië, Nieuw-Zeeland en Madagaskar.
Beschikbaarheid
Septarie is relatief veel voorkomend en kan wereldwijd gevonden worden, dus het wordt over het algemeen niet beschouwd als zeldzaam. Septarie kan echter wel variëren in kwaliteit en grootte en sommige zeldzame vormen, zoals kristallen met inwendige insluitsels of kristallen van uitzonderlijk grote omvang, kunnen wel kostbaar zijn.
Eigenschappen
Samenstelling: n{CaCO3} p{CaMg(CO3)2}
Hardheid: 3 – 4
Dichtheid: 2.6