Woestijnroos
Uiterlijke kenmerken
Wit met beige van kleur, maar kan ook bruin of zelfs roodbruin zijn. Herkenbaar aan zijn geribbelde structuur en zijn rondere vormen, die een beetje doen denken aan een roos.
Kernwoorden
Beschermend • Inzichtgevend • Blokkades opheffen • Intuïtie • Affirmaties • Contact met Engelen en Gidsen
Mate van zeldzaamheid
Veel voorkomend.
Werkingen
Woestijnroos is een vorm van seleniet, waardoor zijn werkingen vergelijkbaar zijn. De steen is heel spiritueel en werkt beschermend en inzichtgevend, kan daarnaast hulp bieden bij het doorbreken van beperkende gedrags- en denkpatronen. Het bevordert contact met de engelen en gidsen, helpt bij affirmaties en maakt meditatie makkelijker. Woestijnroos werkt aardend en beschermd en reinigt de aura. Stimuleert daarnaast een heldere geest en geeft inzichten in je levenslessen. Fysiek heeft het een positieve invloed op de ruggengraat, epilepsie en borstvoeding.
Woestijnroos is geschikt voor kinderen.
Ontstaan
Woestijnrozen ontstaan in droge en zoute woestijngebieden. In deze gebieden bevinden zich ondergrondse zoutwaterbronnen of -reservoirs. Het zoute water bevat opgeloste mineralen zoals gips en bariet. Door capillaire werking en verdamping beweegt het water naar het oppervlak, waarbij de opgeloste mineralen worden afgezet. Na verdamping blijven de mineralen achter en kristalliseren ze, waardoor dunne kristallijne lagen ontstaan.
Na verloop van tijd stapelen deze lagen zich op en oefenen druk uit op de onderliggende lagen, wat leidt tot de karakteristieke ronde en platte vorm van de woestijnroos. Externe factoren zoals wind en water kunnen de bovenste lagen afslijten, waardoor de prachtige kristallijne lagen zichtbaar worden en de woestijnroos zijn unieke uiterlijk krijgt. Dit proces van chemische interacties, neerslag, verdamping, druk en erosie resulteert in de vorming van deze intrigerende en esthetisch aantrekkelijke natuurlijke formaties.
Naamgeving
De naam van woestijnroos is geïnspireerd op de uiterlijke gelijkenis van deze gesteenteformaties met de bloemblaadjes van een roos, gecombineerd met de natuurlijke omgeving waarin ze worden gevonden – droge en zanderige woestijngebieden.
Wordt ook wel eens zandroos of gipsroos genoemd.
Verzorging
Woestijnroos kan absoluut niet in contact komen met water, omdat het een gipskristal is zal het oplossen bij contact met water.
Het is daarnaast een zachte steen die erg gevoelig is voor krassen, slijtage en corrosie en breuken, vooral als het wordt blootgesteld aan zure of alkalische oplossingen. Daarom is het het beste om woestijnroos voorzichtig schoon te maken met een droge doek en het niet te laten weken in water of chemicaliën.
Woestijnroos kent een goede zelfreinigende eigenschap en kan zelfs gebruikt worden voor het reinigen van andere edelstenen. Echter is af en toe reinigen toch aanbevolen, dit zou kunnen met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Vindplaats
Woestijnrozen worden meestal gevonden in woestijnachtige gebieden, vaak in landen met uitgestrekte woestijnen zoals de Sahara in Noord-Afrika, de Sonorawoestijn in Noord-Amerika, en andere vergelijkbare regio’s wereldwijd.
Beschikbaarheid
Woestijnroos is over het algemeen niet erg zeldzaam. Het komt voor in bepaalde woestijnachtige regio’s waar gips en zand aanwezig zijn. In deze gebieden kunnen ze relatief gemakkelijk worden gevonden en ze zijn goed beschikbaar op de markt voor verzamelaars en liefhebbers van edelstenen. Unieke exemplaren of exemplaren van grote omvang kunnen wel kostbaarder zijn,
Eigenschappen
Samenstelling:CaSO4 • 2H2O
Hardheid: 2
Dichtheid: 2.3