Zwarte Maansteen
Uiterlijke kenmerken
Is donkergrijs tot zwart van kleur, vaak met wat beige. De steen kent een parelmoerglans.
Kernwoorden
Maanenergie • Goddelijke Vrouwelijke • Vruchtbaarheid • Intuïtie en Zelfinzicht • Nieuwe Maan • Aardend • Beschermend • Spirituele Ontwikkeling
Mate van zeldzaamheid
Relatief weinig voorkomend.
Werkingen
Maansteen is verbonden met de energie van de maan en het Goddelijke Vrouwelijke, het is de daarom de belangrijkste steen ter ondersteuning van de vruchtbaarheid en bevordert intuïtie en zelfinzicht. Zwarte maansteen hoort bij de nieuwe maan en alles dat nieuw is, zoals een zwangerschap, een nieuwe baan of een nieuwe liefde. Het vergemakkelijkt elke nieuwe verandering in het leven, daarnaast helpt de steen je aarden en beschermen bij spiritueel werk en stimuleert de spirituele ontwikkeling.
Maansteen is geschikt voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.
Ontstaan
Maansteen is een prachtige edelsteen die bekend staat om zijn glans en mysterieuze uitstraling. Het ontstaat voornamelijk als gevolg van het kristallisatieproces van het mineraal veldspaat, meer specifiek de variëteiten orthoklaas en albiet.
Maansteen ontstaat meestal in stollingsgesteenten, zoals graniet en pegmatiet, waarbij de veldspaatkristallen langzaam groeien in een magmatische omgeving. Tijdens het afkoelen van het magma vormen zich de veldspaatkristallen, waarvan sommige een specifieke gelaagde structuur hebben. Zwarte maansteen dankt zijn kleur aan de aanwezigheid van mineralen zoals amfibool en magnetiet, die donkere tinten geven aan het gesteente. Deze mineralen absorberen namelijk het licht en reflecteren weinig tot geen kleur, waardoor de steen zijn kenmerkende zwarte kleur krijgt.
De gelaagde structuur van maansteen wordt gevormd door intergroeiing van orthoklaas en albiet, twee verschillende mineralen met verschillende brekingsindices. Deze lagen zorgen voor het fenomeen van adularescentie, wat resulteert in het kenmerkende blauwachtige lichtspel dat bekend staat als de maanschijn.
Naamgeving
Maansteen dankt zijn naam aan zijn bijzondere schittering en uitstraling, die doet denken aan het zachte licht van de maan. De glans van maansteen vertoont een fenomeen dat bekend staat als adularescentie, waarbij het licht op een speciale manier wordt verstrooid door de inwendige structuren van de steen. Dit geeft een zwevend, maanachtig effect aan het oppervlak van de steen, vandaar de naam maansteen.
‘Zwarte’ verwijst in dit geval naar de kleur van de edelsteen.
Verzorging
Zwarte maansteen kan het beste niet (te veel) in contact komen met water. Het is een zachte steen die gevoelig is voor krassen, slijtage en corrosie, vooral als het wordt blootgesteld aan zure of alkalische oplossingen. Daarom is het het beste om zwarte maansteen voorzichtig schoon te maken met een droge doek en het niet te laten weken in water of chemicaliën.
Reinigen en opladen kan ook met, bijvoorbeeld, behulp van salie of wierook, het maanlicht of een orgonite oplaadschijf.
Vindplaats
Bekende vindplaatsen zijn Brazilië, India, Madagaskar, Myanmar (Birma), Sri Lanka, Zwitserland, Noorwegen, Australië, Duitsland, Tanzania en de Verenigde Staten.
Beschikbaarheid
Zwarte maansteen wordt over het algemeen beschouwd als een relatief zeldzame edelsteen. Hoewel het op verschillende plaatsen ter wereld kan worden gevonden, is de kwaliteit en beschikbaarheid vaak beperkt. Dit draagt bij aan de zeldzaamheid en waarde van zwarte maansteen.
Eigenschappen
Samenstelling: (Ca,Na)[Al(Al,Si)Si2O8]
Hardheid: 6 – 6.5
Dichtheid: 2.6